Dropp kaffen, og bli kvitt stresset

Føler du deg stresset? Dropp kaffen en uke. Da senker du både blodtrykket og adrenalinnivået. Det viser en undersøkelse fra USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kaffekopp kan virke oppkvikkende på de fleste, men sunt er det nødvendigvis ikke. Heller ikke hva stress angår.

- Når man dropper kaffen vil man føle seg mindre stresset, ifølge forskere ved Duke-universitetet i USA. Det skriver Reuters Health.

Forskerne har nemlig funnet ut at effekten av koffeinet forblir i kroppen hele dagen, og dermed forsterker følelsen av stress.

Over 47 prosent av testpersonene som var med i den amerikanske undersøkelsen følte seg stresset når de hadde tatt koffeintabletter. De dagene de hadde drukket kaffe var dessuten blodtrykket høyere hele dagen, og adrenalinnivået gikk opp med 32 prosent sammenlignet med en koffeinfri dag.

For å se nærmere på sammenhengen mellom koffein og stress fikk halvparten av deltagerne i studiet 250 milligram koffein, to ganger og dagen, mens den andre gruppen fikk placebo.

Deltagerne som fikk koffeintabletter økte blodtrykket med om lag tre prosent. En så høy økning har tidligere blitt koblet med en 20 prosent høyere risiko for hjerte- og karsykdommer.

Adrenalinnivået økte med gjennomsnittlig 30 prosent. Til sammen utgjorde økningene et betydelig risiko for skader på hjertet, ifølge forskerne.

Kaffedrikkere har ofte høyere blodtrykk enn de som ikke drikker kaffe, men det er ikke klart hvor stor dose som skal til før det skal være skadelig for hjertet.

Mozon.no, 27.08.02

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!