Dropp ferdigmarinert kjøtt

Vet du egentlig hva du kjøper?

Grillet kjøtt er godt. Men stå for marineringen selv. Foto: Colourbox
Grillet kjøtt er godt. Men stå for marineringen selv. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Butikkene bugner nå av grillmat i alle varianter, og årets store slager ser ut til å være ferdig marinerte kjøttprodukter. Vet du egentlig hva dette kjøttet har vært med på?

Les også: Lær deg grillvettreglene

Når kjøtt blir marinert i industrien stikkes tynne nåler inn i produktet og smakssatt saltlake sprøytes inn. I denne laken kan det også finnes tilsetningsstoffer som skal ivareta konsistensen og holdbarheten på kjøttet.

Saftig, men salt

Sammenlignet med ubehandlet kjøtt er det industrimarinerte kjøttet mykere og saltere.

Ofte er kjøttinnholdet kun på 90 prosent. Resten er i hovedsak vann eller olje, i tillegg til sukker, stivelse, fortykningsmiddel, gjærekstrakt og ulike konserveringsmidler.

Les også: Sommerens verste bakteriebomber

Rent kjøtt er dette altså ikke. Fordelen med at væske sprøytes inn i kjøttet er at det ikke tørker så raskt ut under grilling - sjansen for å få en saftig biff er dermed større.

Imidlertid er det ofte høye saltinnholdet i industrielt marienert kjøtt ikke gunstig for deg.

Les også: Dette er saltere enn potetgull

Spiser dobbelt så mye salt som vi trenger

Spiser du for mye salt risikerer du blant annet å få for høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer. I tillegg blir saltspisere ofte plaget av luft i magen og oppblåsthet.

Nordmenn spiser generelt sett for mye salt. Ifølge Helsedirektoratet anslås det at den gjennomsnittlige nordmann får i seg cirka 10 gram salt per dag (selv om det er stor variasjon fra person til person). Norske myndigheter anbefaler at det daglige saltinntaket ligger på 5 gram.

Føler du at du har fått i deg for mye salt kan du sjekke ut disse rådene.

Les også: Styr unna saltbombene

Marinert kjøtt er i seg selv bedre på grillen enn ubehandlet kjøtt, det dannes nemlig ikke så mange kreftframkallende stoffer i stekeskorpen.

Slik gjør du det selv

Vil du unngå saltbombene bør du kjøpe rent kjøtt og marinere det selv.
Ifølge kjøttprodusenten Gilde er dette en god framgangsmåte:

  • Marinaden bør stå noen timer og trekke, helst i romtemperatur, før kjøttet legges i.
  • Marinering i mindre enn ett døgn kan foregå i romtemperatur, over ett døgn i kjøleskapstemperatur. Marineringen kan vare fra et par timer og opp til 5 dager.
  • Det enkleste er å marinere i en plastpose. Det krever minst marinade. Legg kjøttet i plastposen, hell på marinaden, klem ut luften og knyt igjen. Legg posen på et fat i tilfelle lekkasje.
  • Vær klar over at kjøttet blir blassere i fargen av marinering.
  • En marinade inneholder tre hovedingredienser: Olje, krydder og en syrlig væske. Oljen fremhever smaken, syren mørner kjøttet og krydderet gir den smaken du ønsker.
Selvgjort er altså velgjort. Det samme gjelder krydret kjøtt. Kjøper du ferdig krydret grillkjøtt kan du risikere å få med deg en bakteriebombe hjem, så stå gjerne også for dette selv. Det er ikke vanskelig, og dessuten smaker det ofte best.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer