Foto: illustrasjon: Per Ervland
Foto: illustrasjon: Per ErvlandVis mer

Dropp dette på Quarten

Årets advarsel før musikkfestivalene braker løs er: Stagediving er farlig!

Vi kjenner de vanligste advarslene: Ikke drikk for mye alkohol, ikke bruk dop, drikk masse vann, bruk solbeskyttelse når det er mye sol og hold tær og føtter tørre.

Løssluppen i sommer?

Med Mira Craig minnene rimelig friskt i minne, kommer det i år en ekstra advarsel: Det er å unngå stagediving og såkalt crowdsurfing.

For noen år siden knuste Mira Craig kneskålen sin etter en mislykket flytur over publikum.

Stagediving er når en aktør under en konsert slipper seg ned på publikum og blir tatt i mot av deres armer, ifølge Wikipedia. Dette fører ofte til crowdsurfing, hvor vedkommende blir fraktet av gårde av publikum.

Finn festivalen for deg
Plugg igjen ørene på konsert

Årsaken til at det nå går ut advarsler mot dette, er fordi det kan være farlig. I verste fall kan det føre til dødsfall, ifølge BBC.

Whiplash og blåveis

Noen kan oppleve å få blåmerker, forstuinger og til og med whiplash-liknende skader, hvis de faller på bakken, sier fysioterapeut Sammy Margo.

Slynger kan hjelpe mot whiplash

Men det er ikke bare personen som utfører et scenestup som kan skade seg, for det kan også personer som står blant folkemengden. Særlig hvis de som kommer flyvende i luften lander rett på en person, og i tillegg har på seg noen harde og skarpe gjenstander.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Joanna Squires, 30, ble slått over ende da en mann kom flyvende og landet rett på henne.

Fikk panikkanfall

Selv om det ikke gikk helt galt, ble hun likevel redd siden hun trengte behandling for et panikkanfall.

Les også: Advarer mot headbanging

- Det var på en konsert i Glastonbury, og jeg var en del av en stor mengde, som stadig bevegde seg forover og bakover. Det var noen som stagedivet, og en av mennene landet på meg. Han hadde sko med stålkanter, beretter hun til BBC.

Hun forteller videre:

- Jeg begynte å hyperventilere og fikk et panikkanfall, og trengte medisinsk hjelp. Her fikk de meg til å puste i en brun papirpose, sier hun, og legger til at alle som vurderer å stagedive bør tenke på menneskene de kan skade.

- Det er bra at folk drar på festivaler og har det gøy. Men de må passe på når de stagediver, særlig hvis de har på smykker eller sko med stålkanter. Tenk på andre mennesker, oppfordrer hun.

Sammy Margo har en rekke anbefalinger til de som vil ut på en flytur.

Bruk myke sko uten kanter

- Den største bekymringen er at mange blir litt revet med der og da, og det hjelper ikke hvis du i tillegg er ruset på alkohol, dop eller atmosfæren, sier hun.

Hun anbefaler ikke å stagedive, men hvis man først må, gir hun disse rådene:

  • Ikke bruk klær med skarpe kanter, som glidelåser eller pigger.
  • Bruk myke sko.
  • Ikke ha noe verdifullt på deg, for det kan du miste.
  • Unngå piercing, for disse kan feste seg til tøy og revne.
Hun anbefaler også å slappe av dersom uhellet skulle være ute.

- Hvis du skulle være uheldig og falle mot bakken, prøv å slappe av, og ikke bli anspent. Da blir du mer smidig, og det er mindre risiko for at du faller på en uheldig måte og skader deg selv.

Les også: Festivalvettreglene

Døde etter stagedive

Det finnes ingen studier på hvor mange som skader seg selv på konserter, ifølge Deborah Rees ved Safeconcerts.com.

Men hun viser til en rapport der 30 av 40 personer svarte at de hadde blitt skadet på et arrangement. Mange ble skadet på grunn av stagediving.

Hun minner om sangeren Patrick Sherry, frontfigur i bandet Bad Beat Review, som døde etter å ha stagedivet i 2005, fordi han fikk omfattende hodeskader.

Hun mener imidlertid det er liten vits å forby stagediving.

- Forbyr man stagediving, vil det bli mer populært å gjøre det. Det beste er å tenke og lære litt selv. Jeg liker ikke å gå rundt og fortelle folk hva de skal gjøre og ikke gjøre, men man kan tenke på hvilke konsekvenser det kan ha, sier hun.

Ved flere norske festivaler er det ikke tillatt med stagediving og crowdsurfing.