Dropp dette før konserten

Det gjør tissetrangen større.

Det er litt kjipt (og kanskje umulig) å gå på toalettet midt under konserten... Foto: colourbox.com
Det er litt kjipt (og kanskje umulig) å gå på toalettet midt under konserten... Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lider du av overaktiv blære? Eller vil du bare helst gå minst mulig på toalettet – for eksempel fordi du er på konsert eller festival? Da kan det være verdt å ta en kikk på disse rådene. Det finnes nemlig ulike typer mat og drikke som kan gjøre tissetrangen mye større enn nødvendig - særlig hos deg som allerede har en litt ømfintlig blære. Visste du for eksempel av at du kan bli tissetrengt av å drikke for lite?

1. For mye væske

Du bør ikke drikke for mye... Foto: colourbox.com
Du bør ikke drikke for mye... Foto: colourbox.com Vis mer


Dette er nokså logisk – generelt er det jo slik at jo mer du drikker, jo oftere må du på toalettet. Men du bør selvsagt drikke nok. Du trenger en viss mengde væske hver dag for å holde kroppen din sunn og frisk, og unngå å bli dehydrert.

Men hvis du drikker for mye vann eller annen væske, vil det fort bety stadige turer på toalettet. Ikke drikk mer enn to liter vann eller annen væske om dagen, og drikk mesteparten på dagtid. Hvis du begrenser væskeinntaket om kvelden slipper du nemlig å stå opp om natten for å gå på toalettet.

Les også: Drakk ti liter vann og døde

2. For lite væske

...eller for lite. Foto: colourbox.com
...eller for lite. Foto: colourbox.com Vis mer


Det var kanskje mer overraskende? Det å være for sparsom med væskeinntaket kan nemlig slå tilbake på deg selv, da det kan irritere blæren og føre til infeksjon. Så selv om ferske studier antyder at man antakeligvis ikke trenger å drikke åtte glass vann om dagen, må du fortsatt drikke. Men hvor mye? Ekspertene anbefaler minst én liter væske om dagen. I tillegg får du rundt 20 prosent av det samlede vanninntaket ditt fra mat.

Les også: Nå må du drikke mer

3. Alkoholholdige drikker

Alkohol er dessverre noe av det du ikke bør unne deg når hvis du vil unngå å løpe på toalettet konstant under konserten. Kanskje ikke det du helt ville høre, men...? Foto: colourbox.com
Alkohol er dessverre noe av det du ikke bør unne deg når hvis du vil unngå å løpe på toalettet konstant under konserten. Kanskje ikke det du helt ville høre, men...? Foto: colourbox.com Vis mer


Øl, vin eller sprit – uansett form er alkohol dehydrerende. Men er det ikke den effekten vi er ute etter da? Dessverre. Alkohol dehydrerer nemlig ved å øke mengden av urin, noe som betyr flere toalettbesøk. Alkohol forstyrrer også hjernens signaler om når du må gå på do.

Les også: Alkohol holder hjernen frisk

4. Koffeinholdig mat og drikke

Sjokolade kan faktisk gjøre deg tissetrengt! Foto: colourbox.com
Sjokolade kan faktisk gjøre deg tissetrengt! Foto: colourbox.com Vis mer


Koffein stimulerer blæren og gjør at den produserer mer urin, så det kan hjelpe å kutte ut (eller bytte til koffeinfrie varianter av) kaffe, te og cola. Det finnes også en god del koffein i sjokolade – men det finnes dessverre ikke koffeinfri sjokolade. Hvis du ikke orker å kutte ut sjokolade eller ikke liker koffeinfri kaffe, kan du i stedet prøve å redusere koffeininntaket, og gjerne forsøke å være helt koffeinfri om kvelden.

Les også: Kaffe skjerper hukommelsen

5. Syrlig mat og drikke

Og det kan appelsin også. Foto: colourbox.com
Og det kan appelsin også. Foto: colourbox.com Vis mer


Sitrusfrukter, sitrusjuice, kaffe, te og tomater er syrlige og kan irritere blæren, så forsøk å skjære ned på inntaket av disse matvarene for å se om det hjelper den overaktive blæren (eller eventuelt konsertblæren).

En annen syrlig matvare, nemlig tranebærjuice, kan riktignok temme urinveisinfeksjoner, men den kan likevel irritere blæren, så det hjelper dessverre heller ikke. Det kan dermed være verdt et forsøk å kutte ut eller redusere inntaket av disse matvarene, noe som også kan dempe halsbrann.

Les også: Surt like ille som søtt for tennene

6. Kullsyreholdige drikkevarer

Det kan være vanskelig å si nei takk til sjampis... Foto: colourbox.com
Det kan være vanskelig å si nei takk til sjampis... Foto: colourbox.com Vis mer


Sprudlevann med eller uten alkohol kan også irritere sensitive blærer, så hvis du lider av overaktiv blære kan det være lurt å helt eller delvis fjerne slike drikkevarer fra kostholdet ditt. Dette gjelder både brus og kullsyreholdig vann, i tillegg til musserende vin (som heller ikke gjør ting bedre ved at de som regel inneholder alkohol).

Les også: Hva er flaskevann?

7. Sterkt krydret mat

Sterk mat kan også være en utfordring for blæren. Foto: colourbox.com
Sterk mat kan også være en utfordring for blæren. Foto: colourbox.com Vis mer


Eksplosive chiliretter, brennende salsaer, wasabi... Sterk mat kan gjøre mer enn å få smaksløkene til å brenne eller øynene til å renne. Den kan nemlig også irritere blæren, så det kan være en god idé å ikke overdrive krydringen.

Men det betyr heldigvis ikke at du må holde deg til smakløs og kjedelig mat. Du kan nemlig eksperimentere med hvor sterk mat du kan spise uten at det påvirker toalettvanene dine. Vi er alle er forskjellige, så du må sannsynligvis bare prøve og feile for å finne ut hvor mye du tåler.

Les også: Dette gir dårlig ånde

8. Søtningsstoffer

Sukker kan også få deg til å løpe på do. Foto: colourbox.com
Sukker kan også få deg til å løpe på do. Foto: colourbox.com Vis mer


Både sukker, honning og kunstige søtningsstoffer kan irritere blæren, så begrens bruken av dette hvis du vil unngå å løpe på toalettet for ofte. Men som når det gjelder mange av de andre mat- og drikkevarene som kan irritere blæren må du prøve deg fram for å se om disse søtningsmidlene utgjør noen forskjell for deg. En enkel løsning er å ta en pause fra både sukker, honning og kunstige søtningsstoffer for å se hvordan blæren da reagerer.

Les også: Søtstoff er bra for små barn

9. En balansert tilnærming

Ble det litt mye å forsake? Foto: colourbox.com
Ble det litt mye å forsake? Foto: colourbox.com Vis mer


La oss si at du tar en appelsin og en kaffe til frokost, en brus til lunsjen, en sjokolade som mellommåltid og sterkt krydret thaimat med et deilig glass vin til middag. Det høres jo deilig ut, men alle disse mat- og drikkevarene kan påvirke blæren din. Så hva skal du gjøre – droppe alt sammen på en gang? Ikke nødvendigvis. Du kan ta én ting om gangen, se om det hjelper, og ta det derfra.

Fastlegen din kan også hjelpe deg med dietter og blæreproblemer, så ikke vær redd for å spørre.

Les også: - Verdens sunneste mat

10. Medisiner

Kan medisinene dine være synderen? Foto: colourbox.com
Kan medisinene dine være synderen? Foto: colourbox.com Vis mer


Legemidler er ikke mat eller drikke, men noen av dem kan gjøre en overaktiv blære verre.

For eksempel kan noen blodtrykksmedisiner, som for eksempel diuretika eller kalsiumhemmere, virke avslappende på blæren og øke urinproduksjonen. Noen typer antidepressiva gjør det vanskeligere for blæren å trekke seg sammen. Og muskelavslappende midler virker avslappende på blæremusklene, mens sovemedisiner gjør det vanskeligere å registrere at blæren er full.

Så hvis du har problemer med blæren din, kan du spørre fastlegen din om det kan ha noe å gjøre med noen av medisinene du bruker.

Les også: Blir det mye pilleknask?