<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer

Dropp de dårlige matvanene

Gammel vane er vond å vende, særlig når det gjelder mat. Men disse uvanene bør du definitivt unngå:

Publisert
Sist oppdatert

1. Dårlig frokost.
Du vet du ikke bør droppe frokosten, men visste du at det du spiser om morgenen, legger grunnlaget for hva du spiser resten av dagen? En frokost full av kalsium, fiber og karbohydrater er trolig ditt sunneste måltid om dagen, sier professor Jeff Inman ved University of Pittsburgh til nettstedet Forbes.

Ved jevnlig å spise frukt og sammensatte karbohydrater rett etter at du står opp, kan du unngå overspising til lunsj og middag. Det er nemlig da vi har en tendens til å konsumere mer natrium, mettet fett og kaloririk mat.

- Å ikke spise frokost er veldig dumt, da får man ikke en god start. Undersøkelser viser at de som ikke spiser frokost, har dårligere konsentrasjon og spiser mye og usunt sent på dagen. De tror de sparer kalorier, og så gjør de ikke det, sier klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borschenius i DinKost.no til DinSide Helse.

Les også: Bedre helse med frokost

2. Spise uten tanke
Å tenke litt på hva du har spist i løpet av dagen eller uken kan utgjøre en stor forskjell for kostholdet ditt. Det kan også få deg til å innse hvor mye du overspiser og identifisere vanene dine i forhold til usunn småspising og andre uvaner. Eksperter anbefaler å skrive kostholdsdagbok for å komme i gang. Med det samme du er bevisst på hva du gjør, kan du ta kontrollen.

Les også. Alternativ kosemat:

<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer


3. Helgefråtsing
Du har klart å oppnå et balansert kosthold hele uken. I helgen skal du få belønning så det monner, ikke sant? Men vent litt: Ny forskning viser at noen konsumerer 300 ekstra kalorier på fredager, lørdager og søndager, noe som vil føre til vektøkning. Den største kilden til de ekstra kaloriene er frokosten, siden det er da folk gjerne bytter ut fullkornsblandingen med for eksempel egg og bacon.

- Fråtsing i helgen ødelegger hele resten av uken. Noen må ha noe å glede seg til, men hvis det tar helt av, er det dumt. Det man kan gjøre, er selvfølgelig å spise mer hvis man også beveger seg mer, men det er det de fleste ikke gjør, sier Borschenius.

Les også: Mett med rett fett:

4. La TV-en bestemme maten
Hver ekstra time en 3-åring ser på TV, resulterer i et økt inntak av sukkerholdige drikker og ekstra kalorier, ifølge en studie fra Harvard Medical School. Forskere sier at reklamene både mellom og i løpet av programmene kan oppmuntre barnas lyst på mindre sunn mat, i motsetning til frukt og grønt.

Les også: TV-titting gir tykke barn:

5. Tre om dagen
Noen studier har vist at det å spise mindre og oftere enn de vanlige tre om dagen kan forebygge overspising og holde stoffskiftet stabilt. Særlig atleter vil spise ofte og mat med mye karbohydrater og lite fett for å få opp energinivåene. Bare sørg for at du passer på valgene, porsjonsstørrelsene og det generelle kaloriinntaket.

- Det er lurt å putte inn noen mellommåltider. Holder man blodsukkeret jevnere, unngår man å bli kjempesulten. Skal du ned i vekt, er det viktig å holde et jevnt blodsukker, unngår man å bli kjempesulten. Skal du ned i vekt, er det viktig å holde et jevnt blodsukker, understreker Borschenius.

Les også: Det er lett å kutte kalorier:

6. Føle seg uovervinnelig
Som ung er det lett å tenke at et kosthold bestående av burgere, pommes frites og brus ikke vil gjøre deg noe. Men dette er vaner som over tid gir mennesker risiko for hjertesykdom og diabetes, ifølge ernæringseksperter. Innse at du ikke er uovervinnelig og at du bør begynne å tenke kosthold nå.

Les også: Bra mat for ungdom:

7. Gi slipp på kontroll
Bare fordi et jobbmøte er satt til lunsjtid betyr det ikke at du må spise det smørbrødet med alle de kaloriene som settes på møtebordet eller kjøpe noe kjapt i forbifarten etterpå. Ikke la en kaotisk livsstil kontrollere spisevanene dine. Ta en titt på tidsskjemaet ditt og legg inn tid til sunne valg og rutiner.

Les også: Heller potetgull enn poteter:

8. Trøstespising
Hvis jobbstresset bygger seg opp eller du er bekymret for noe i privatlivet, påvirker det trolig kostholdet ditt. Etter en tøff dag på jobb, frister det kanskje mer med øl og pizza enn suppe og salat. Stress kan øke nivåene av hormonet kortisol som kan gjøre at man føler seg mer sulten enn vanlig. Å finne ut måter å håndtere stress på kan spare noen kalorier.

Les også: Tykk av stress:

9. Ignorere merking
Alle trenger et daglig inntak av kalorier. For å være sikker på at du ikke overstiger ditt, kan du begynne å lese merkingen på matvarene for å sjekke hvor mye kalorier de inneholder og hvor mange kalorier som kommer fra fett. Hvis det er en tredel eller mindre er det trolig et greit valg. Sjekk også hvor mye natrium og fiber du vil få i deg. Å sammenligne merkingen på produktene vil ta ekstra tid, men det er mye smartere enn bare å ta det du alltid pleier å ta.

Les også: Saltet som tar liv:

10. Stole på "beleilig" mat
Etter en hektisk dag vil du trolig gjerne slippe å bruke en time på å forberede et sunt måltid. Dette vet produsentene, og de har derfor kommet med et utvalg av "beleilig" boksemat. Problemet er at dette ikke alltid er kjappere enn alternativet - nemlig å lage noe - og denne typen mat inneholder ofte færre næringsstoffer.

Når du er ute og handler, unngå hyllemeterne og hold deg innenfor det området der du finner frukt, grønt, kjøtt og korn.

Les også: Glade spiser mest frukt:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer