Drikker du kaffe etter middag?

Det kan du bli søvnløs av.

En espresso etter middag kan virke inn på nattesøvnen din. Foto: Colourbox
En espresso etter middag kan virke inn på nattesøvnen din. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn er stordrikkere av kaffe. Den varme drikken inneholder koffein, som er et av de mest brukte stimulerende midlene i vår kultur.

Sjekk vår store kaffetest!

Koffein virker oppkvikkende og holder oss våkne gjennom arbeidsdagen. Nå ser det ut til at effekten av kaffe er enda sterkere enn tidligere antatt.

To døgn uten søvn

Ved universitetet i Montreal ble det gjennomført en studie der 24 personer ble delt inn i to grupper. Én gruppe besto av de fra 20-30 år, den andre av de fra 45-60 år.

Samtlige testpersoner ble holdt våkne i to døgn. Deretter fikk noen koffeinpiller, andre fikk placebopiller, altså juksepiller.

Etter nye tre timer fikk de endelig lov til å sove. Det viste seg imidlertid å være vanskelig for de som fikk ekte koffeinpiller. Disse personene opplevde klare søvnforstyrrelser.

Det ble målt lavere søvneffektivitet og lavere søvnvarighet. Personene sov også lettere enn de pleide.

Lag kaffen selv - spar tusener

Jo eldre, jo verre

Aller verst var det for de som tilhørte den eldste gruppen. Disse sov 50 prosent mindre enn de ellers hadde for vane å gjøre.

Er du blant dem som har null problem med å sovne etter en kopp espresso bør du altså være klar over at kvaliteten på søvnen din mest sannsynlig er dårligere. Virkningen sitter dessuten i lenger enn tidligere antatt - og dette bare blir verre jo eldre du blir.

Kaffe krymper puppene

Den kanadiske studien involverte ikke mange personer, men resultatene er nokså klare, mener forskerne. De ønsker å gjøre en mer omfattende studie av samme slaget for å bekrefte resultatene ytterligere.