Foto: Karoline Brubæk
Foto: Karoline BrubækVis mer

Drikker du fire øl i uka?

Hvis du er mann øker faren for å bli innlagt på sykehus øker, viser forskning.

Setter du pris på en kald øl i sommervarmen? Menn som drikker fire øl i uka har økt risiko for å trenge sykehusbehandling i løpet av livet.

Vet du dette om alkohol? Test deg selv!

Det kommer fram i en 35-årig studie på drikkevanene til 5772 skotske menn. Det er forskere ved universitetene i Glasgow og Bristol som har utført studien.

Åtte alkoholenheter er grensen

De fire glassene med øl det vises til er pints, altså en drøy halvliter med øl. Fire halvlitre øl tilsvarer cirka åtte alkoholenheter, som du også finner i åtte shots med sprit eller åtte små glass vin.

Rett etter første glass skjer det

Ifølge forskningsresultatene øker altså risikoen for å havne på sykehus om du drikker mellom åtte og tolv alkoholenheter i uka.

Og ikke bare det. Havner du først på sykehus blir du der gjerne lenger enn de som drikker mindre enn fire halvlitre i uka.

- Byrde for helsevesenet

Risikoen for sykehusinnleggelse og et lengre opphold på sykehuset øker ytterligere om du drikker mellom 14 og 21 alkoholenheter i uka.

Det farligste i fylla

Professor Ian Gilmore ved Royal College of Physicians sier til BBC News at denne studien beviser at folks drikkevaner er en byrde for helsevesenet.

Han ønsker nå at britiske myndigheter og helsevesen går sammen om å bekjempe alkoholmisbruk blant befolkningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen