KAFFE: Mange er ikke klar over at enkelte kaffedrinker kan være et måltid i seg selv, og ikke bare en drikk. Foto: Per Ervland
KAFFE: Mange er ikke klar over at enkelte kaffedrinker kan være et måltid i seg selv, og ikke bare en drikk. Foto: Per ErvlandVis mer

Drikker du deg tjukk?

Enkelte leskedrikker gjør mer enn å slukke tørsten.

I løpet av et døgn trenger du 2,5 liter væske. Cirka 1 liter væske får du tilført gjennom mat, mens 1,5 liter må du innta selv, ifølge Mattilsynet.

Akkurt hva du velger å slukke tørsten med er opp til deg, men du gjør lurt i å lese innholdsfortegnelsen. Det er nemlig fort gjort å gå i drikkefella.

Studier viser nemlig at folk som drikker mye leskedrikker, kompenserer sjelden ved å spise mindre, noe som kan føre til at de inntar for mange kalorier, ifølge the New York Times

Les også: Tisser du for ofte?

Se opp for kaffefellene

Spesielt kaffedrikker kan være «skumle», i alle fall hvis du er opptatt av å passe på linjene. En vanlig kopp sort kaffe inneholder ingen kalorier, mens en stor kaffe latte med H-melk inneholde hele 195 kcal (og 12 gram fett). Det er nesten like mange kalorier som i en vaffel, men med dobbelt så mye fett!

Ifølge The New York Times er det 330 kalorier i en liten McDonalds Mocca Frappe, og 330 kalorier i en 0,45 liters kaffe mocca fra Starbucks. Et lite måltid, med andre ord. Og for ordens skyld: kaffe Mocca er en blanding av espresso, sjokoladesaus og steamet melk. I en kaffe mocca med helmelk og sukker er det omtrent 230-270 kalorier ellers.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Har du drukket for mye i sommer?

Populære verstinger

Koffeinholdige drikker inneholder også ofte en del «skjulte» kalorier. Bare en liten flaske med Red Bull inneholder 110 kalorier og 27 gram sukker, mens en halvliter med Coca Cola inneholder 210 kalorier.

Mountain Dew er en av amerikanernes mest populære leskedrikker, og inneholder 290 kalorier per flaske. Bare tenk hvor mange kalorier det blir dersom du spiser et måltid i tillegg!

Les også: Drikk brus med god samvittighet

Opp syv kilo på ett år

I boken «Drink This, Not That», har forfatterne David Zinczenko og Matt Goulding tatt for seg hvor mye kalorier det er i Amerikas mest populære drikker.

De kan blant annet avsløre at Snapples «Tropical Mango Antioxidant Water», som er et smakstilsatt drikkevann, inneholder 150 kalorier per flaske. Dersom du drikker dette i stedet for vann, kan du legge på deg syv kilo i løpet av et år, skriver i boken Zinczenko.

Et godt triks kan være å slukke tørsten og metthetsfølelsen ved å innta litt suppe. Ernæringsforsker Barbara J. Rolls og kollegaer ved Pennsylvania State University, har vist i flere studier at folk inntar færre kalorier når måltidene deres har et høyt flytende innhold.

Men finnes det noen fasit på hva du bør drikke i løpet av en dag?

Her er Mattilsynets drikketips:

  • Ett glass juice
  • To glass mager melk
  • Tre kopper kaffe/te
  • Slukk resten av tørsten med vann
  • Husk at det aller beste du kan servere den tørste kroppen din, er vann. Grunnen til dette er at vann er en effektiv tørsteslukker og inneholder ikke sukker, alkohol eller fett - og tenk på alle kalorierne du sparer!