Illustrasjonsfoto:Colourbox.com
Illustrasjonsfoto:Colourbox.comVis mer

Drikkeflasken kan bli bakteriebombe

Sommeren er her, og drikkeflasken er en trofast følgesvenn. Men pass på: Den kan bli et ynglested for bakterier.

Varme dager krever stadig påfyll av væske, og drikkeflasken er et naturlig følge ved idrettsaktiviteter, på skolen, i barnehager og på arbeidsplassen. Men uten skikkelig rengjøring vil flasken fort kunne bli vert for bakterier som formerer seg raskt i varmen, skriver Matportalen.no.

Les også: Kjøttetende bakterier i gymbagen:

Tilsynet går ut med dette nå særlig for å gjøre barnehager, skoler, idrettslag og foreldre oppmerksomme, ifølge rådgiver Ellen Christine Sjølie ved Avdeling for helse og hygiene.

- Mange bakterier formerer seg veldig fort i gunstige forhold, for eksempel varme. Barn legger ofte fra seg flaskene ute i varmen. Flaskene blir eksponert for sollys, og bakteriene kan da formere seg raskere, sier Sjølie.

Alarmerende undersøkelse

Mattilsynet i Vesterålen tok i 2005 samleprøver fra drikkeflasker i en barnehage på Sortland, med nedslående resultat. Det ble påvist så høyt antall bakterier at det var umulig å telle dem. Spesielt antallet koliforme bakterier (tarmbakterier) var alarmerende. Det ble også målt for mugg, sopp og andre bakterier. Også her ble antallet for høyt til at laboratoriet klarte å telle det.

- Etter dette innførte barnehagen nye rutiner, der foreldrene fikk beskjed om å ta med seg flaskene hjem hver dag og rengjøre dem. Flaskene bør være av en slik art at de kan settes i en vaskemaskin, sier seksjonssjef Geir Arne Ystmark ved Mattilsynet i Vesterålen til Mozon.no.

Ifølge Ystmark ble ingen av barna i den aktuelle barnehagen syke, men han påpeker at man kan bli syk av slike bakterier. Det er særlig tarmbakterier man bør være på vakt for.

- Disse bakteriene kan i hovedsak gi oppkast og diarè, og det kan slå ut med forskjellig styrke fra person til person. Hvis barnet får oppkast og diarè over lengre tid bør lege kontaktes. Har man barn som har et redusert immunforsvar, så bør man ta kjapt kontakt med lege uansett hvis barnet får diarè eller oppkast, sier han.

Også tannbørsten er full av bakterier. Les mer her:

Gode rutiner viktig

Mattilsynet oppfordrer til gode rutiner hvor man passer på dette:
• Bruk kun rent vann
• Skift vann hver dag
• Vask flaskene hver dag
• Hver person, sin flaske
• Ikke bruk engangsflasker
• Bruk flasker som tåler skikkelig renhold
• Ha et våkent øye med hvor flaskene brukes og oppbevares.

Sukkerdrikker verst

Drikkeflasker med sportsdrikker og andre sukkerholdige drikker vil gi en ekstra kilde til bakterievekst og er derfor spesielt utsatt. Vann er den beste tørstedrikk, minner tilsynet om.

Sørger du for å drikke nok vann? Sjekk fargen på urinen – den kan avsløre væskemangel:

Forsidefoto: Karoline Steen buch/MOZON