Et nytt alkoholprdukt gjør at du kan drikke gjennom hele kvelden, uten å bli full - du forblir mildt beruset.  Foto: Colourbox
Et nytt alkoholprdukt gjør at du kan drikke gjennom hele kvelden, uten å bli full - du forblir mildt beruset. Foto: ColourboxVis mer

Drikk uten å bli fyllesjuk

Og kjør hjem etter en tur å byen!

Det høres nesten for godt ut til å være sant: Alkohol som gjør at du ikke blir dritings og sier og gjør alle de gale tingene, også kan du kjøre hjem etter en tur på byen.

I britiske laboratorier utvikles nå et syntetisk alkoholprodukt. Det lages av kjemikalier som er beslektet med valium og virker som alkohol fordi det gir en følelse av velbehag og ro. I motsetning til alkohol, påvirker produktet ikke andre deler av hjernen og skal ikke føre til humørsvingninger eller avhengighet. Hodepinen slipper man også, skriver danske Politiken.

Også er det en ekstra bonus…

Les også:
Fyllesjuke avgjøres av fargen på drinken
Den store promilletabben
Råd mot fyllesjuke som virker

Kjøre hjem

Du kan ta en motgift slik at virkningen av alkoholproduktet forsvinner, og du kan kjøre hjem, helt trygt og sikkert.

Alkoholproduktet utvikles av forskere ved Imperial College London, og utviklingen ledes av en av de fremste rusmiddelekspertene i England, professor David Nutt.

Han ser nå for seg en verden hvor folk kan drikke, uten å bli fulle.

Uavhengig av hvor mange glass du drikker, vil du forbli mildt beruset gjennom hele kvelden. Og på slutten av kvelden kan du altså sluke en edrupille og kjøre hjem.

Les mer: Kvinner får flest tømmermenn

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det er et lite minus.

Må godkjennes

Den oppfinnsomme professoren og teamet hans jobber med såkalte benzodiazepiner. Dette er en gruppe kjemisk beslektede medikamenter med potente antiepileptiske, angstdempende, muskelavslappende, anestetiske, respirasjonsdempende og søvninduserende (sedative) virkninger, skriver Wikipedia.

Diazepam er et legemiddel i gruppen benzodiazepiner, og det er hovedingrediensen i valium, ognettopp det produktet Nutt og co fokuserer på.

Ifølge professoren handler det hele om å identifisere hvilket legemiddel som kan oppnå så lik effekt som alkohol som mulig. For i rendyrket form kan alkoholproduktet virkelig erstatte alkoholinnholdet i øl, vin og sprit. Men…

Produktet må godkjennes.

- Ingen har prøvd å få gjennom et slikt produkt før, sannsynligvis fordi det vil være veldig vanskelig å få gjennom lovgivningen, sier Nutt, og innrømmer samtidig at han har prøvd produktet selv.

13 myter om bakrus

Testet det selv

- I det ene øyeblikket var jeg beroliget og sovnet nesten. Fem minutter senere var jeg i stand til å undervise, sier professoren, ifølge Telegraph.

Han mener alkoholerstatningen kan ha en helt avgjørende effekt på de store samfunnsproblemene som følger av alkoholmisbruk. Samtidig frykter han at det vil bli for dyrt til å bli godkjent.

Disse medisinene bør ikke mikses med alkohol

Norske eksperter tror heller ikke at produktet er noe som er rett rundt hjørnet for folk flest:

- Dette, som medikamentindustrien har brukt betydelig krefter og penger på, og som hadde forbedret livet til mange angstpasienter, har man ikke lykkes med etter mange års forskning. Jeg kan derfor ikke se at Nutts visjon er noe som kan være rundt hjørnet, sier Liliana Bachs, avdelingsdirektør ved divisjon for rettstoksikologi ved Folkehelseinstituttet, til NRK.no.

Nutt ble nylig sparket fra sin stilling rusmiddelsekspert i den britiske innenriksdepartementet, etter hans uttalelser om at ecstasy og LSD er mindre farlig enn alkohol.