Drikk te og beskytt hjertet

Grønn te reduserer skadene ved hjerteanfall og slag.

Et stoff i teen, som er drukket i over 4000 år, har vist seg å redusere celledød etter slik akutt sykdom. Celledød kan føre til at vev dør og organer slutter å virke.

Eksperter fra Englands institutt for barnehelse utførte studien som er publisert o det medisinske tidsskriftet Federation of Experimental Biology, melder BBC.

Grønn te ble tidligere gitt til pasienter med infeksjonssykdommer, og i det siste har eksperter begynt å utforske helseeffektene av teen.

Når man får et hjerteanfall blir mengden oksygen og næringsstoffer som kommer frem til hjernen og hjertet redusert, noe som fører til celledød og uopprettelig skade.

Forskerne, som ble ledet av doktor Anastasis Stephanou, utførte laboratorietester på et virkestoff i grønn te som heter epigallocatechin-3-gallate (EGCG), og fant ut at det kan redusere celledød etter hjerteanfall og slag.

Det ser ut til å blokkere effekten av et protein som heter Stat 1, som blir aktivert i cellene av denne typen sykdom og har noe med celledød å gjøre.

EGCG ser også ut til å sette fart på gjenoppbyggingen av hjerteceller.

- Vi er ekstremt oppmuntret av disse resultatene og håper på å få implementert dem i behandlingen for å hindre celledød hos pasienter med akutt hjertesykdom, sier Anastasis Stephanou.

Han sier det trengs mer forskning før det kan gis en klar anbefaling om å drikke grønn te til pasienter med denne typen hjertesykdom.

- Men forhåpentligvis kan vi en dag fortelle pasienter med risiko for hjertesykdom at de kan drikke grønn te for de terapeutiske egenskapene, sier han.

Mozon.no, 02.03.2005