Drikk skummet melk

Et glass daglig har stor positiv helseeffekt. Sjekk hvorfor!

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forskere ved Wageningen universitet i Nederland har funnet ut at ett glass skummet melk om dagen kan reduseres blodtrykket ditt med opp til en tredjedel.

Les også: Hjertegode matvarer

Studien er publisert i tidsskriftet American Journal of Clinical Nutrition, melder The Telegraph.

Mineraler er nøkkelen

Middelaldrende menn og kvinner som spiser og drikker mange melkeprodukter, som skummet melk og lettyoghurt, har langt lavere risiko for å få høyt blodtrykk senere i livet enn de som ikke gjør det.

Ekspertene tror det er mineralene i melken, for eksempel kalsium, kalium og magnesium kan ha en sentral rolle når det gjelder beskyttelse mot høyt blodtrykk.

De nederlandske forskerne fulgte 2245 kvinner og menn over 55 år gjennom ti år. Ingen av dem led av høyt blodtrykk da studien startet.

Smør og ost gjør ikke susen

Det viste seg at i de første to årene av studien var risikoen for å utvikle høyt blodtrykk redusert med nesten 30 prosent hos de som inntok mest av lette melkeprodukter.

Melkeprodukter med høyt fettinnhold, som smør og ost, hadde ikke en beskyttende effekt - men de økte heller ikke risikoen for høyt blodtrykk.

Les også: - Velg lett framfor fett

Høyt blodtrykk har en tendens til å oppstå med etter hvert som vi blir eldre. Skummet melk alene kan ikke forhindre dette, men den kan utsette prosessen.

Les også: Dette er den beste dietten

I sin publikasjon sier forskerne at et kosthold rikt på lette melkeprodukter, frukt og grønnsaker i stor grad kan reduseres blodtrykket.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer