Drikk deg sunn med smoothies

I sommervarmen, frister det med kald og frisk drikke. Slik oppdager stadig flere nordmenn smoothies.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Smoothies er i vinden som aldri før. Landet over heller vi i oss drikken som er både god og sunn.

- Smoothie oppsto som en spennende trend på sluttten av 80-tallet i Californias surfe- og beachkultur. Smoothie sto for det friske, sunne, kjappe og selvfølgelig gode, sier Britt Kåsin, informasjonssjef ved Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker.

Mye bær
Ifølge Kåsin kan vi drikke smoothie til alle måltider.

- Smoothie består av frisk frukt og bær som moses raskt sammen med isbiter og eventuelt yoghurt. Frosne bananbiter kan eventuelt erstatte isbiter. Smoothie skal tilberedes rett før servering av friske råvarer, sier hun.

Du kan ha de fleste ingredienser i smoothien, men bær er spesielt populært.

- Smoothie er en ny måte å spise bær på. Nå, mens bærene er billige eller gratis i skogen, er det bare å eksperimentere. Har du fryser, kan det være lurt å lagre noen bær til vinteren også. Det smaker ekstra godt med bær dersom du kan skryte av at du har plukket dem selv, sier ernæringsfysiolog Hanna Hånes.

Siden bær har mange antioksidanter, synes hun det er lurt å bruke det i smoothien.

- Se på smoothien som en del av kostholdet og tenk at du skal variere de frukter og bær du spiser totalt sett, sier hun.

Vi får i oss cirka 2 mmol antioksidanter fra plantematvarer hver dag, nesten halvparten kommer fra frukt. Hvis vi spiste mer bær, ville vi kunne både doble og tredoble denne mengden på en enkel måte, ifølge Hånes.

Økende popularitet
Det er ikke bare bær som passer i smoothien.

- Vi kan mer enn gjerne utvide ingrediensene til grønnsaker. Hvitløk og chili er spennende, det samme er friske krydderurter sånn som basilikum og koriander, anbefaler Kåsin.

Hun tror den norske smoothiedrikkingen bare vil øke.

- Vi er nok bare i begynnelsen av hva smoothiedrikking angår her i Norge ennå, men interessen er så absolutt tent og pressen skriver mer og mer om det, sier hun.