Det gjennomsnittlige alkoholinntaket ligger på 6,2 liter ren etanol i året. Det vil si cirka ti alkoholenheter i uken. Foto: Colourbox.com
Det gjennomsnittlige alkoholinntaket ligger på 6,2 liter ren etanol i året. Det vil si cirka ti alkoholenheter i uken. Foto: Colourbox.comVis mer

Dreper 1 av 10 europeere

Alkohol er årsaken til mange dødsfall i Europa. På verdensbasis har den skyld i ett av 25 dødsfall.

Det er det anerkjente tidsskriftet The Lancet som presenterer de nye funnene. Forskere fra blant annet Canada og Thailand har regnet ut hvor mange dødsfall alkohol forårsaker, både direkte og indirekte, skriver svenske Dagens Medicin.

De kom blant annet fram til at alkohol ligger bak ett av ti dødsfall i Europa. I de landene som tidligere utgjorde Sovjetunionen dør hele 15 prosent på grunn av alkohol. Ser man på hele verden ligger alkoholkonsum bak ett av 25 dødsfall.

Det er langt flere menn enn kvinner som skader seg og som dør på grunn av alkoholen.

Studieleder Dr. Jürgen Rehm, ved University of Toronto, setter resultatene i et langt mer alarmerende sammenheng, og minner om at halvparten av klodens befolkning ikke rører alkohol.

Kun kort tid etter du har tatt første glass, skjer det
Vet du dette om alkohol? Test deg selv!
Ti myter om alkohol

6,2 liter ren etanol

- Ser man på hele verden, er det flere som ikke drikker enn som drikker. I enkelte land som India avstår rundt 95 prosent av kvinnene, og rundt 80 prosent av mennene. Og India har rundt en milliard innbyggere, så de teller jo virkelig, sier han, ifølge Medical News Today.

Det gjennomsnittlige alkoholinntaket ligger på rundt 6,2 liter ren etanol i året. Det vil si cirka ti alkoholenheter i uken. En alkoholenhet tilsvarer et glass vin, en halv flaske øl eller fire cl sprit. I Europa er forbruket høyest i hele verden, med et inntak på 11,9 liter etanol i året, eller 22 alkoholenheter i uken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn drikker minst i Norden

De som inntar minst alkohol er befolkningen i Midtøsten, som har et gjennomsnittlig forbruk på 1,3 alkoholenheter i uken.

De vanligste dødsfallene på grunn av alkohol er blant annet kreft, hjerte- og karsykdommer og skrumplever.

Forskerne konstaterer at de positive effektene alkohol viser seg å ha på hjerte- og karsykdom - som enkelte studier bekrefter, veies opp mot de skadelige effektene alkoholen ellers har.

Les også: Studenter bruker merkingen på alkoholflasker til en ting: Å bli full

Bekymret for Asia

Rehm utrykker at han er bekymret for land som Asia, der økt industrialisering går hånd-i-hånd med et økt alkoholkonsum.

- Vi snakker ikke om de fattigste av de fattige. Vi snakker ikke om Afrika. Vi snakker om land med en sterk økonomisk vekst, som Kina og Thailand. De blir på mange måter mer og mer vestlige, og det er jo her alkohol er stort problem, sier Rehm.