<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer

Drep den dårlige ånden

Dårlig ånde er like upopulært som svette- og fiselukt.

Publisert
Sist oppdatert

Holder du pusten hver gang kollegaen din snakker til deg fordi det lukter død og fordervelse av ånden hans? Da er du nok ikke alene.

Test her om du har dårlig ånde

- Dårlig ånde er tabu. I vår kultur er det en vanskelig ting å snakke om, sier Patricia Lenton, klinisk forsker ved University of Minnesotas tannlegeskole, til nyhetsbyrået Reuters.

Men stadig flere forskere tar tak i temaet, og Lenton var én av nesten 200 forskere som nylig deltok på the International Conference on Breath Research i Chicago.

Oversett
Christine Wu er forsker ved University of Illionois som var med og arrangerte konferansen. Hun mener det er viktig å få mer kunnskap om dårlig ånde.

- Innenfor tannforskning har dårlig ånde blitt oversett fordi det ikke er en sykdom som vil ta livet av folk. Men det er et stort problem. Alle vil være plaget med dårlig ånde en eller annen gang, sier hun.

I Norge foregår den eneste forskningen på området ved Odontologisk fakultet ved Universitetet i Oslo. Ifølge førsteamanuensis Alix Young Vik er opptil en av fire plaget av kronisk dårlig ånde.

- Rundt 90 prosent av tilfellene skyldes forhold i selve munnulen og kan relativt lett forebygges, sier Young Vik til DinSide Helse.

Les mer om dårlig ånde på Lommelegen:

Få frisk pust
Slik unngår du problemet:

* Drikk vann jevnlig.
* Spis regelmessig og ikke hopp over måltider.
* Sørg for god munnhygiene. Puss både tenner og tunge, og bruk gjerne en tungeskrape. Bruk tanntråd.
* Sjekk tenner og tannkjøtt regelmessig hos tannpleier.
* Mineralet sink er effektivt mot dårlig ånde og finnes både i munnskyllevann, tannkrem og i tablettform.

Tviholder du på den gode, gamle tannbørsten? Elektrisk er best, mener ekspertene:

Noen bakterier livnærer seg på proteiner når de ikke har tilgang til sukker, og danner svovelgasser som skaper den dårlige lukten. Disse bakteriene trives ekstra godt i gropene bakerst på tunga, i tannkjøttlommer eller i hull i tennene.

- Spytt er med på å fjerne svovelgassene. Derfor er det viktig at vi sørger for god spyttproduksjon blant annet gjennom å spise og drikke regelmessig, forklarer Young Vik.

Enkelte medisiner og ulike sykdommer som diabetes kan også forårsake dårlig ånde.

Det kan være vanskelig å oppdage om du selv har dårlig ånde, fordi du venner deg til din egen lukt. Derfor er det lurt å alliere seg med noen du stoler på og rett og slett spørre om pusten din lukter vondt, anbefaler Young Vik.

Slik får du null hull:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer