Juveler og gullringer ligger begravd under jorden. Foto: tore
Juveler og gullringer ligger begravd under jorden. Foto: toreVis mer

Dra på skattejakt!

Det finnes flere skatter rundt om i Norge og verden som enda ikke har blitt funnet. Sølvmynter fra vikingtiden ligger fortsatt begravd i jorden, likeså gullsmykker, juveler, og andre verdisaker.

Skal du finne rikdom i bakken, kan det være lurt å gå til innkjøp av en metaldetektor. Med denne til hjelp kan du tråle parker, skogsstier, badestrender og campingplasser i jakten på skjulte skatter. Men pass på: Du får ikke lov til å beholde alt du finner.

Søk og du vil finne

En metalldetektor koster fra 1200 kroner og oppover, alt ettersom hvor dypt du vil at den skal gå. De dyreste modellene kan også innstilles slik at de utelukker aluminiumsbokser, ølkorker og spiker. Disse piper kun ved funn av gull, sølv og mynter. Er du på jakt etter en ny hobby for hele familien, er en metalldetektor både morsomt og lønnsomt.

Det er ikke uvanlig at man finner både sølvringer, mynter og andre smykker ved et par timers bruk. Best resultat får du derimot ved å finne steder der ingen har lett før, kanskje gamle samlingssteder, parker, eller bosettinger. Du må også ha en del tålmodighet, og regne med å finne et par hundre spiker før den første gullringen dukker opp.

Naboens hage

I utgangspunktet kan du bruke en metalldetektor hvor du vil i Norge, forteller Elin Dahlen, seksjonssjef Hos Riksantikvaren. Så lenge du har grunneiers tillatelse, står du fritt til å lete etter skatter, men i mange tilfeller er det staten som er grunneier, og da må du forholde deg til visse regler. Det lønner seg uansett å kontakte fylkeskontoret der du bor, for å høre om hvilke steder de foretrekker at du holder deg unna.

I Sverige og mange andre land er det innført begrensninger på bruk av metaldetektor. Foreløpig har vi ikke slike restriksjoner i Norge. Men Riksantikvaren ønsker å kartlegge hvorvidt metalldetektorer brukes mye i Norge, og vurderer et eventuelt lovforbud.

Hold deg unna Middelalderen

Kulturminneloven sørger for at alle ting fra oldtid og middelalder (inntil år 1537) som våpen, smykker, kirkeinventar, mynter fra før år 1650 og skjelletter, er statens eiendom. Finner du noen vikingmynter i en park eller din egen hage, og prøver å selge dem hos en mynthandler, begår du lovbrudd forteller Dahlen.

I utgangspunktet overtar staten automatisk eiendomsretten dersom du finner ting fra middelalderen. Har du behandlet funnet med forsiktighet og opptråd fornuftig, er det likevel vanlig å gi en finnerlønn, legger Dahlen til. Finnerlønnen deles også normalt likt mellom finner og grunneier.

På havbunnen

- Du kan bruke metaldetektorer under vann, men også her gjelder de samme restriksjonene når det gjelder kulturminner, forteller Dahlen. Alle skip over 100 år er statens eiendom, og du plikter å melde alle funn av kulturminner under vann til myndighetene. Finner du mynter eller annet verdifullt vrakgods, kontakt Sjøfartsmuseet eller Universitetet i Trondheim. Er du heldig, vil de hjelpe deg å berge funnet ditt, og gi deg en større finnerlønn enn om du hadde prøvd å berge alt selv.

Metaldetektorer og skattejakt har mange tilhengere verden over. Sjekk disse nettstedene, og dra på skattejakt i høstferien.