Døv av MP3-spillere

MP3- og iPod-generasjonen spiller ofte for høy musikk. Nå risikerer de å bli døve 30 år før foreldrene sine.

Taktene hamrer inn i ørene. Du hører ikke et snev av det som foregår rundt deg og lever deg inn i musikkens verden. Det er herlig! Det er godt å høre høyt og mye på musikk vi liker! Men dette er nok dessverre ikke så fornuftig, i følge stiftelsen Deafness Research UK.

De viser til en undersøkelse på 1 000 mennesker mellom 16-34 år, skriver Reuters. Over en tredjedel av disse opplever lyder i ørene sine, som er et tegn på hørselsskade etter å ha hørt på for høy musikk. 14 prosent av testpersonene bruker bærbare musikkspillere 28 timer i uken.

Slik kan øresus behandles

- Vi advarer unge personer, som risikerer å bli døve 30 år før foreldregenerasjonen sin, sier Vivienne Michael ved Deafness Research UK. Hun legger til at mens den tidligere generasjonen ble døv først i en alder av 60 eller 70 år, er det nå mange som merker det allerede i 40-års alder.

Men det er ikke bare gjennom bærbare spillere at ungdom eksponeres for høy musikk.

Høy musikk overalt
Ungdom eksponeres også for høy musikk fra sine avanserte hjemmeanlegg, på diskotek og i bilen, men er uvitende om at dette kan ha skadelige effekter på ørene.

- Hørselstap kan gjøre livet uutholdelig. De berørte trekker seg ofte tilbake og finner det vanskelig å kommunisere i hverdagen, sier Michael.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I følge Hørselshemmedes Landsforbunds Ungdom (HLFU) er til sammen 600 000 nordmenn hørselshemmet, der flertallet kommer fra aldersbetinget nedsatt hørsel.

Den britiske stiftelsen anbefaler å følge 60/60 regelen.

Vern ørene
Deafness Research UK anbefaler ungdom å følge 60/60 regelen når de hører på bærbare musikkspillere. Det vil si at man ikke skal spille over 60 prosent av maksimalvolumet og ikke høre på musikk i mer enn 60 minutter av gangen.

Ved Expert i Norge tar man også hørselsskader på alvor.

- Vi er opptatt av dette. Produktene vi selger er godkjente og tilfredsstiller de krav som stilles til MP3-spillere i forbindelse med volumkontroll. De fleste har også en innebygd beskyttelse mot å spille for høy musikk. I tillegg er bruk av MP3-spillere og gode råd for å unngå hørselsskader en del av produktopplæringen vår, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Erlimo i Expert.

I følge Erlimo oppfordrer Expert til å vise aktsomhet ved bruk av bærbare musikkspillere, og ikke skru på full guffe. I tillegg bør man være forsiktig ved bruk av MP3-spillere i nærheten av gamle elektriske produkter, som gamle TV-er, da det kan være en uheldig kombinasjon.

Støynivåer over 105 desibel kan skade hørselen dersom det varer i over 15 minutter. En normal konversasjon er på rundt 60 desibel. I trafikkerte områder er lyden på rundt 85 desibel, mens bærbare musikkspillere kommer ofte opp i 112 desibel.

 

Mozon.no, 22.07.06