Dosering av medisin til barn

Valg av medisin til barn og ikke minst hvor mye de skal ha av den kan ofte være vanskelig, og er også individuelt for det enkelte barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dosering av medisin til barn
Valg av medisin til barn og ikke minst hvor mye de skal ha av den kan ofte være vanskelig, og er også individuelt for det enkelte barn.

Mattis Koppang

Det er viktig å velge medisin som kan brukes av barn i din alder. Er ditt barn under 2 år, skal du alltid snakke med legen først før du gir barnet medisinen. Årsaken til dette er rett og slett at det kan være vanskelig å vurdere symptomene hos små barn, og det krever derfor en legeundersøkelse eller diagnose før man velger å behandle med medisin.

En annen gruppemedisin må ikke brukes av barn under 15 år uten legens anvisning. Det dreier seg om medisin til behandling av magesyre, fordøyelses enzymer, medisiner til bruk ved urinveis infeksjon, noen typer smertestillende medisin samt medisin mot allergi.

Barnets vekst og utvikling kan lett påvirkes av noen legemidler, og disse bør selvfølgelig unngås. Det samme gjelder nye eller spesielle legemidler, der erfaring med behandling av barn ikke er god nok.

Dosering
Det skal være en viss konsentrasjon av medisinen for at den skal virke. Overfor barn kan det være vanskelig å beregne den rette dosen, hvis man ikke vet hvor mye medisin som blir tatt opp i kroppen og hvordan denne fordeler seg i kroppen samt hvor mye som blir omdannet og skilt ut. Med for liten dosering er det fare for at medisinen ikke virker, og ved for stor dosering kan dette i verste fall være dødelig.

Hos et nyfødt barn, og spesielt hvis det er for tidlig født er organer som lever og nyrer ikke modne. Leverens funksjon normaliseres ganske raskt, mens nyrer først når vokse nivået etter et par måneder.

Medisin som nedbrytes eller omdannes i leveren og utskilles gjennom nyrene, blir derfor lengre i kroppen de første månedene. Kroppen evne til å oppta medisin kan foregå hurtigere eller langsommere hos et nyfødt barn enn hos større barn. En del barn gulper ganske mye, og dette påvirker også evnen til å ta opp medisinen i kroppen. Disse og andre fysiologiske forhold som for eksempel kroppens væskeinnhold, gjør medisineringen av barn til en oppgave for spesialister.

Vanskelig
Barn tar også lettere opp medisin gjennom huden, fordi huden er veldig tynn. Derfor kan kremer som normalt skal virke lokalt på huden, også bli tatt opp i kroppen. Kremer med binyrebarkhormoner bør derfor brukes med stor forsiktighet.

Når barnet blir litt større (ca. 4 måneder) kan doseringen beregnes ut i fra alder, vekt eller overflate. I en periode skiller barn ut medisinen forholdsmessig mye raskere enn voksne, og derfor vil doseringen av medisin i denne perioden være større per kilo hos barn i forhold til voksne. Men følsomheten overfor medisin kan også være større hos barn. Noe som betyr at dosene skal være lavere per kilo hos disse barna.

Når barnet er omkring 14 år kan man som regel benytte den samme doseringer som for voksne i mange tilfeller.

Det må altså konkluderes at det å gi riktig dose medisin til barn kan være vanskelig, rådfør deg alltid med legen og helsepersonellet som har anbefalet medisineringen. De aller fleste av oss er selvfølgelig ekstra redde for å gjøre noe feil spesielt med små barn. Husk da at en forutsetning for at behandlingen skal lykkes er først og fremst at du som mor eller far husker å gi barnet den medisinen de skal ha.

Mozon.no

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!