<strong>Det ringer på</strong>, men bør du åpne? Foto: Colourbox.com
Det ringer på, men bør du åpne? Foto: Colourbox.comVis mer

Dørselgerne som lurer deg

Det er mange grunner til å holde døren lukket når fremmede ringer på.

Her er flere ferske eksempler på dørselgere som ikke er hva de gir seg ut for å være. I en sak om teppeselgere med uærlige hensikter på DinSide i fjor, var politiets råd krystallklart.

Ikke slipp inn noen om du ikke har gjort en avtale på forhånd.

Det er som regel ett av to disse dørselgerne er ute etter å oppnå:

  • Få deg til å kjøpe produkter til overpris
  • Komme seg inn hos deg for å stjele eller rane til seg verdisaker

Les også: De lurer deg i hjemmet ditt

- Alarm, jeg selger alarm!

Flere dørselgere av boligalarmer skryter på seg at de også tilbyr brannalarm med direkte utrykning. Det er imidlertid ikke gitt at selskapet har en slik avtale med det lokale brannvesenet. Uten avtale rykker ikke brannvesenet ut før selskapets vekter har undersøkt om brannalarmen er reell. Det skrev brannsjef Rolf Søtorp i Salten Brann på brannvesenets egne nettsider i fjor. Han har selv blitt presentert for uriktige avtaler av dørselgere.

Vær skeptisk til påstander som blir presentert, og sjekk om tilbudet stemmer med fakta og kommer fra en seriøs bedrift, før du inngår avtale.

- Vi gjør det for deg

Regelendringer får frem luringene. For eksempel må alle som skal selge eller leie ut bolig på mer enn 50 kvm etter 1. juli energimerke boligen, etter en skala som går fra A til G. Dette gjør du enkelt på nett, så ikke gå på tilbud fra dørselgere eller lignende som vil gjøre det for deg mot betaling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Peter Batta i Huseiernes Landsforbund advarer i en artikkel hos Huseierne mot dørselgere som tilbyr energimerking:

- Dette kan være kriminelle som utnytter folks usikkerhet for å få urettmessig adgang til boligen.

Sjekk heller her: Slik energimerker du boligen din

Etter at det kom krav om radonsperre av nye boliger, har boligeiere også fått på dørene selgere som hevder å tilby radonmåling. I et tilfelle fra Østlandet i sommer, viste det seg at det oppgitte firmaet ikke eksisterer.

Du bør også sjekke at selger faktisk kommer fra det selskapet vedkommede utgir seg for å komme fra. Ikke ring nummer de selv oppgir, men sjekk heller nummeropplysningen eller gule sider.

Fikse tak og vei

Politiet advarer mot omreisende firma som på en svært pågående måte tilbyr reparasjon av tak til høy pris. De kjenner også til tilfeller der firmaet har startet arbeidene uten å ha gjort avtale.

- I Bodø blei ei kvinne fortalt at ho trengte nokre mindre reparasjonar av taket sitt, og at dei ville ta 22.000 kroner for arbeidet. Kvinna godtok tilbodet, men etter å ha tenkt seg om sjekka ho prisar andre stader. Det viste seg då at prisen desse arbeidarane forlanga var langt høgare enn ho ville fått andre stader, sier operasjonsledar Vidar Lundås i en melding fra politiet. Etter at politipatruljen kom til stedet, gikk arbeiderne ned til en pris på 6.000 kroner.

Selv om det ikke er registrert straffbare forhold på dette og lignende firmaer, råder politiet folk til å være kritiske.

Dette er en type virksomhet som ligner på den som utøves av omreisende asfalt- og steinleggere. Disse tilbyr gjerne arbeid til svært lave priser, som blir amatørmessig utført, og tidvis heller ikke sluttført. Politiet skriver i sin trusselvurdering:

Gruppene oppsøker privatpersoner og tilbyr sine tjenester på en offensiv og «aggressiv» måte. Man blir tilbudt arbeid utført til en gunstig pris (svart arbeid) og det blir forsøkt avkrevd forhåndsbetaling. Arbeid som er forhåndsbetalt, blir sjelden utført. Arbeid som igangsettes, bærer preg av å være utført av amatører og blir sjelden avsluttet. Privatpersoner har opplevd å bli truet til å betale større beløp enn det man hadde avtalt i utgangspunktet, og også truet til å betale selv om arbeidet ikke er blitt ferdigstilt.

Les også: Du trenger ikke betale svart for å få skattefri hjelp i hus og hage

Selger dørskilt - for å stoppe dørselgere (!)

Til sist tar vi med denne varianten - som høres nesten komisk ut. I Sverige har en dørselger gitt seg ut for å selge skilter som skal stoppe dørselgere. Vedkommede har hevdet at en ny lov krever slike skilter, og målet for salgsrunden ser ut til å først og fremst ha vært eldre mennesker. Loven finnes ikke, og skiltene er nok verdiløse, selv om de kostet 200 svenske kroner, skriver Arbetarbladet.