Dop mot depresjoner

Partydopet ketamin kan bli utgangspunkt for en effektiv medisin mot depresjoner.

Ketamin er fortsatt et relativt ukjent narkotika i Norge. Stoffet som kan sammenliknes med extacy, har evnen til å endre humøret og forårsake hallusinasjoner og hukommelsestap.

Den medisinske bruken av ketamin har så langt begrenset seg til et bedøvelsesmiddel til bruk på dyr. Men nå mener en gruppe amerikanske leger at stoffet også kan være til nytte i behandlingen av alvorlige depresjoner.

Rask effekt
En undersøkelse ved National Institute of Mental Health i USA viser at 2 av 3 forsøkspersoner opplevde umiddelbar og langvarig bedring i sine depresjoner etter å ha blitt behandlet med ketamin. Forsøksgruppen var på bare 18 personer, og forskerne presiserer at de trenger flere og grundigere forsøk for å forstå mer om effekten av behandlingen, skriver nyhetsbyrået ABC News.

I motsetning til vanlige antidepressiva, påvirker ketamin et senter i hjernen som arbeider med læring og hukommelse. Det kan være forklaringen til at medikamentet også påvirker humøret.

Ketamin gir i tillegg en umiddelbar effekt, mens tradisjonelle antidepressiva trenger flere uker på å gi en god effekt. Det åpner muligheten for at ketamin kan brukes i kombinasjon med tradisjonelle antidepressiva for å gi både en umiddelbar og langvarig behandling av depresjoner.

Farlige bivirkninger
Det advares derimot sterkt mot å eksperimentere med ketamin utenom kontrollerte medisinske forsøk. Stoffet kan gi en ubehagelig rus med aggressivitet og "bad trips". Bruk av ketamin kan også gi forgiftninger som kan føre til døden, advarer ekspertene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

 

Mozon.no, 09.08.2006