<b>TOMT:</b> Det ser ut til at å være svært vanskelig å finne noe som koster en dollar i Norge, skal vi tro Hostelworld.com. Foto: Hostelworld.com
TOMT: Det ser ut til at å være svært vanskelig å finne noe som koster en dollar i Norge, skal vi tro Hostelworld.com. Foto: Hostelworld.comVis mer

Dollar-plakaten fikk problemer med Norge

Resultatet av prisjakten ble mager.

En liter melk på Island, en pose potetgull i Irland, et glass vin i Ungarn, og inngang til et offentlig toalett i Finland.

På en plakat med informasjon over hva du får for en dollar på reise i Europa, har hostelsøketjenesten Hostelworld.com lagt seg i selen for å fortelle hvor du får mest for pengene dine, slik at du kanskje får reisen til å vare enda lenger.

Søketjenesten har forsøkt å finne varer som representerer hvert land, og også spurt sine følgere på Facebook om å komme med forslag.

Forslagene ramlet tilsynelatende inn fra de fleste land i Europa, bortsett fra ett: I Norge får du absolutt ingenting for en dollar slår Hostelworld.com fast, skriver Dagbladet

Null i Norge

«Undersøkelsen» er selvsagt mest for moro, og blir humoristisk illustrert med et bilde av absolutt ingenting, flankert av espressoen du får for en dollar i Italia på den ene siden, og de tre flaskene butikkøl du får i Tsjekkia på den andre.

Om du forsøker å få deg noe for en dollar i Norge vil nordmenn mest sannsynlig fnise, om enn høflig, skriver Hostelworld.com i bloggen sin.

Hostelworld er ikke de første som prøver seg på prissammenligninger over landegrensene. Vi har for eksempel tidligere sett Hotels.com sette opp en Club Sandwich-indeks, mens økonomer har tydd til prisene på Big Mac for å sammenligne land.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen overraskelse

Hva syns du om denne «undersøkelsen»? (Avsluttet)
Morsomt, selv om litt tullete(62%) 929
Jeg bryr meg egentlig ikke(27%) 397
Både feilaktig og urettferdig(11%) 163
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


At norske priser er høye, er neppe noen stor overraskelse.

For eksempel viste statistikk fra svenske SCB og EUs Eurostat i fjor at Norge var på den desiderte matvarepristoppen. Norske matvarer var 86 prosent dyrere enn snittet for 27 EU-land (der norske, sveitsiske og islandske priser ikke er med).

Mer: Norge har Europas dyreste mat

Samtidig er det verdt å merke seg at prisnivået for nordmenn i eget land slett ikke er så ille - på grunn av en kraftig lønnsvekst de siste 10-15 årene. Dessuten tjener vi mest av alle OECD-landene.

En som ikke er alt for glad for slike visualiseringer er reiselivsdirektør i Innovasjon Norge, Per-Arne Tuftin.

- Jeg mener du får en banan, og også et eple. Men samtidig er Norge et høykostland, og det må vi leve med, sier han til Dagbladet.

Han frykter at mytene om norske priser får ytterligere fotfeste på grunn av slike illustrasjoner, men håper også at noen blir nysgjerrige.

- Undersøkelser viser at mange som har besøkt Norge opplever at det ikke er så dyrt som de trodde.

For alt er ikke billigere over grensen: Sjekk før du handler med deg hjem