<b>BILLIGERE?</b> Skal du reise til USA, eller kanskje handle på nett derfra, kan det lønne seg å vente noen måneder. Foto: COLOURBOX.COM
BILLIGERE? Skal du reise til USA, eller kanskje handle på nett derfra, kan det lønne seg å vente noen måneder. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer

Dollar og pund kan bli billigere

DNB forventer at vinden snur for dollar og pund.

Publisert
Sist oppdatert

Onsdag 19. august la DNB Markets fram sin halvårsrapport, hvor de blant annet anslår utviklingen for den norske krona sett opp mot de større valutakursene.

Nå tror de det kan gå rette veien for nordmenn som skal feriere i eller handle på nett fra USA eller Storbritannia.

Sjekke kursen? Prøv Dinsides valutakalkulator

Billigere på sikt

Som kjent er hverken amerikanske dollar eller britiske pund på billigsalg for nordmenn i disse dager.

Tirsdag 18. august nådde pundet skyhøye 13 kroner, mens amerikanske dollar lå på 8,2720 kroner, ifølge Norges Bank. Dette er et godt stykke unna en kurs som var nede på henholdsvis ni og femtallet for bare et år siden.

Dette kan nå snu, skal vi tro DNBs anslag. I februar 2016 ser DNB Markets for seg en kurs på 12,65 kroner per pund, som vil gå videre nedover til 11,81 over sommeren. Når det gjelder amerikanske dollar, anslår de at den etter en liten kursøkning i november, vil synke gradvis mot norske kroner, og anslår en kurs på 7,96 kroner i februar, før den synker gradvis videre.

Kyrre Aamdal i DNB Markets sier til Dinside at de venter at kronen styrker seg mot mange valutaer i tiden fremover, og at det er tre viktige grunner til dette:

At de forventer oljeprisvekst, at staten bruker stadig mer oljepenger og at den norske kronen for tiden er svært svak i forhold til historiske nivåer og hva de oppfatter som en normal kurs på lengre sikt.

Ikke så positive anslag hos Nordea

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea, sier til Dinside at de holder på å revurdere sine prognoser, som offentliggjøres 2. september.

- Våre anslag blir nok at både britiske pund og amerikanske dollar blir noe sterkere enn DNB anslår, forteller Juel til Dinside.

Han sier videre at med sterkere dollar og pund mot de fleste valuter og trolig en styrkning av norske kroner, blir ikke endringene så store for oss nordmenn.

- Med den usikkerheten som er knyttet til valutakursprognoser, ser jeg ikke noe stort poeng i å utsette eller fremskynde betalinger til Storbritannia eller USA, sier Juel.

LES OGSÅ: Ikke gjør denne valutatabben i Sverige

Økning i ledigheten

DNB Markets har i sin rapport også sett på andre sider ved norsk økonomi, deriblant anslag for arbeidsledigheten i årene fremover.

Som tidligere varslet forventer de en gradvis økning i arbeidsledigheten de nærmeste årene, til rundt 5 prosent i 2018.

I juli i år var det 3,1 prosent arbeidsledige, ifølge NAV, som viser til at ledigheten fortsetter å øke, ikke minst blant ingeniører.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer