STABIL: Mens euroen vil holde seg stabil i tiden fremover, tror DnB NORs økonomer at den norske krona vil svekkes både i forhold til dollaren og pundet.  Foto: Colourbox.com
STABIL: Mens euroen vil holde seg stabil i tiden fremover, tror DnB NORs økonomer at den norske krona vil svekkes både i forhold til dollaren og pundet. Foto: Colourbox.comVis mer

Dollar og pund blir dyrere

Men økonomene spår stabil euro-kurs.

Til tross for en pågående krise i euro-sonen, kan nordmenn forvente en stabil valutakurs mellom norske kroner og euro i tiden fremover.

DnB NORs økonomer mener imidlertid at kursen på både dollar og pund vil bli mindre gunstig for oss nordmenn i tiden fremover.

Så mye dyrere blir det

Mens kursen i dag er 5,63 kroner per amerikanske dollar, forventer analytiker Camilla Viland i DnB NOR at kursen ligger på omkring 6,15 kroner per dollar om ett år.

Banken forventer en lignende stigning for det britiske pundet fra dagens kurs på 9,02 kroner per pund til omkring 9,40 om ett år.

Årsaken til dette er i hovedsak at prognosen for dollar og pund settes mot euro, og at begge er forventet å styrke seg mot den europeiske fellesvalutaen.

- Vi tror både USA og Storbritannia er mer fleksible økonomier enn den europeiske, og at det derfor er potensial for at veksten kan ta seg raskere opp i disse økonomiene enn i euro-sonen, sier Viland til DinSide.

Siden det er forventet et relativt stabilt forhold mellom euro og kroner, betyr dette i praksis at de to valutaene også vil styrke seg mot norske kroner.

Les også: Britene har talt: Dette er Storbritannias beste nettbutikker

Stabilt lav euro


Til tross for den pågående krisen i euro-sonen er det nemlig ikke forventet store endringer i forholdet mellom euro og norske kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Markedsuro kan gi noen svingninger, men generelt tror vi på et stabilt nivå mellom 7,70-7,95 kroner per euro, sier Camilla Viland.

Om et halvt til ett års tid, tror hun kursen vil ligge i nedre del av dette intervallet, som tilsvarer en valutakurs som den vi har i dag.

Årsaken er at forventninger om økte renter i Norge relativt til euro-sonen vil gjøre norske kroner noe sterkere.

Les også: VALUTAKALULATOR: Sjekk kursen nå!

Større krise kan gi svakere euro


Ifølge Norges Bank har de tro på at de europeiske myndighetene finner en løsning på euro-krisen, som gjør at man unngå kollaps.

Skulle krisen derimot eskalere og man frykter en kollaps for det felleseuropeiske samarbeidet, vil dette påvirke forholdet mellom euro og norske kroner - i vår favør.

- Om krisen blir verre enn det den er nå, kan euroen komme til å svekke seg mot norske kroner. Det er imidlertid verdt å merke seg at euroen har holdt seg overraskende stabil til tross for den vedvarende negative oppmerksomheten knyttet til gjeldskrisen, påpeker Viland.

Hun legger til at en forverring av krisen også kan føre til en svakere krone.

- Erfaringer, blant annet fra finanskrisen, tilsier at kronen gjerne svekkes når usikkerheten i markedene øker, sier Viland.

Også den svenske krona er forventet å holde seg stabilt på samme nivå som i dag i tiden fremover.

Les også: Usikker på tollsatsene? Prøv DinSides importkalkulator