Dollar - død eller dyrebar?

Dollaren har stupt de siste årene. Er det snart slutten for verdens tidligere supervaluta?

Publisert
Sist oppdatert
Dollaren har falt fem år på rad.


Engang var dollaren hot, veldig hot. Skulle du til Sovjet i 1980-årene, hadde du med deg amerikanske dollar. Alle råvarepriser var (og er fortsatt) prissatt i dollar. Alt handlet om landet på den andre siden av Atlanteren - dollarglis, dollarmillionærer, dollarturister...

Nå er det plutselig supermodeller som ikke lenger vil ha lønn i dollar.

Norges beste valutabank

Fritt fall

Ja, de siste årene har det virkelig jevnt over gått i nedoverbakke for dollaren og økonomien i landet den kommer fra. Fra en rekordsterk dollar i 2002 med en snittpris på 8,00 kroner (med en maksimalkurs på 9,13), handles dollaren i dag til rundt 5,50 norske kroner. Tidligere i november ble dollaren handlet til bare 5,30 kroner.

Euroen har ikke banket dollaren - ennå i alle fall... <i>Bilde: Colourbox.no.</i>
Euroen har ikke banket dollaren - ennå i alle fall... Bilde: Colourbox.no. Vis mer


Mot euroen har fallet vært enda mer tydelig. For få år tilbake kostet en dollar vanligvis mer enn en euro. I dag må du betale cirka 1,50 dollar for én euro.

Spørsmålet er: Er dollaren nær ved å dø, eller lever den i beste velgående? Og er den i så fall så lavt priset nå, at den kan utgjøre en smart investering?

Ekspertene er ikke enige.

Rekordhøy euro mot dollar

For og mot

Ifølge en analyse foretatt av Reuters Nyhetsbyrå (publisert i Berlingske Tidende), hevder de som tror dollaren dør, at de mange bunnrekorder den har hatt, betyr at dollaren ikke lenger kan stå seg som valutastandard.

Kursen har nemlig falt i fem år på rad, og det seneste styrtdykket overfor blant annet euroen, henger sammen med at man frykter at USA vil løpe inn i en resesjon på grunn av krisen i boligmarkedet. Dette blir ytterligere forsterket av at den amerikanske sentralbanken har senket styringsrenten mye, og at man venter flere slike.

På den andre siden hevder en rekke eksperter at dollaren slett ikke er død. Den lever i beste velgående, og vil fortsette med det i en årrekke fremover. Tall fra Det Internasjonale Valutafondet (IMF) viser blant annet at det ved utgangen av 2. kvartal 2007 stod 5,7 billioner dollar (én billion er tusen milliarder, red. anm.) i valutareserver, noe som er en nesten tredobling siden 2001. Og dollaren tegner seg for cirka 65 prosent av denne valutareserven.

De som fortsatt tror på dollaren, hevder også at det tar lang tid å finne en ny hovedvaluta. Verken euroen, yuanen eller en kurv av ulike valutaer skal være klar til å overta for dollaren.

Men hva tror de norske valutaekspertene?

Her får du glede av dollarkursen

I live

- Dollaren er nok i live, men den er ikke like frisk som den har vært. Lav dollarkurs skyldes nok nærmere forskjeller i konjunkturbildet mellom USA og verden forøvrig. Det er den amerikanske veksten som er et problem, sier Frank Jullum, sjeføkonom i Fokus Bank, men legger til:

Skyskrapene i USA er høyere enn den økonomiske veksten. <i>Bilde: Colourbox.no.</i>
Skyskrapene i USA er høyere enn den økonomiske veksten. Bilde: Colourbox.no. Vis mer


- Likevel er det en trend at flere og flere land ønsker å diversifisere sine valutareserver. Dette gjelder blant annet for Kina, Russland, land i Midtøsten og andre asiatiske land. Disse landene ønsker å vekte seg ned i dollar og opp i andre valutaer. Men det tror vi hovedsakelig skyldes at sentralbankene i disse landene ønsker å få bedre avkastning enn de får i dollar.

Se også: Amerikanske fond har ikke klart seg godt det siste året

Likevel tror ikke Jullum på dollarens fall.

- Dette er en konjunkturavhengig ting. Fremdeles har eksempelvis Kina og Japan over 50 prosent av deres valutareserve i amerikanske dollar. Markedet er i dollar. Dollaren er ikke død, sier han.

Betyr det at dollaren kan være et godt sted å plassere sparepengene sine, siden den er så godt som rekordlav?

- For vanlige kunder vil jeg ikke tørre å vedde på dollaren. Meravkastningen er for liten i forhold til risikoen. Men for en de profesjonelle investorene ser vi nå at en del begynner å spekulere i dollaren. Det vil jeg imidlertid ikke anbefale privatpersoner å gjøre, sier Jullum.

Hvor tror du dollaren er om ett år, og på lenger sikt?

- På nivå med kursen i dag, mellom 5,30 og 5,50 kroner. Vi har ikke kurser på lenger sikt, men den norske kronen vil nok svekke seg på sikt, og dermed vil dollaren bli styrket mot norske kroner, avslutter sjeføkonomen.

Valuta i rommet

Mye bevegelse

- Det er ikke nødvendigvis slik at dollaren skal fortsette å være verdens valutareserve, noen ser også på muligheten av å ha reserver i annet enn bare dollar. Det er absolutt mer bevegelse enn det har vært noen gang tidligere. Men om vi får den store omstillingen, er for tidlig å si - den vil imidlertid bli vesentlig, sier sjeføkonom i Handelsbanken, Knut Anton Mork.

En slik endring vil etter all sannsynlighet bli verst for amerikanerne.

- Amerikanerne har alltid kunnet ta opp lån i egen valuta. Og om dollarkursen faller, vil gjeldsbyrden deres også falle. Det betyr at de nå har en fordel, som de ikke er garantert på sikt, sier han, og legger til:

- For nordmenn ville ikke endringen være dramatisk. Men oljeprisen ville ikke nødvendigvis være i dollar, noe som likevel ikke trenger å bety at oljeprisen ville være høyere eller lavere.

Hvordan tror du at kursutviklingen på dollar vil bli i nærmeste fremtid?

- Dette er det flere synspunkter på i Handelsbanken, men mitt personlige synspunkt er at den kan styrke seg litt mot årsskiftet. Men ut over neste år kan vi godt komme til å se en svakere dollar, ned i 1,60 dollar for en euro.

Hvordan vil den utvikle seg på lenger sikt?

- Det er det store spørsmålet. Investering i dollar er risikabelt, og ikke noe jeg vil anbefale. Men derfor kan man jo godt gjøre det, avslutter Mork.

Mer om bank & finans:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer