Flere kvinner enn menn irriterer seg over partnerens avvikende døgnrytme, ifølge ny undersøkelse fra NorStat. Foto: Colourbox
Flere kvinner enn menn irriterer seg over partnerens avvikende døgnrytme, ifølge ny undersøkelse fra NorStat. Foto: ColourboxVis mer

Døgnrytmen kan knuse forholdet

Større problem enn du kanskje tror.

Lei av å måtte dra partneren opp om morgenen, eller fra den andre siden: Lei av å bli jagd ut av sengen altfor tidlig?

Du er ikke alene!

En av fem nordmenn som lever i forhold med forskjellige døgnrytmer sier at partnerens søvnvaner har ført til krangler eller irritasjon i forholdet. Og nesten en av 20 som har opplevd samlivsbrudd, sier at forskjellige døgnrytmer har vært helt eller delvis årsak til bruddet.

Dette viser en spørreundersøkelse utført av NorStat i forbindelse med etableringen av B-samfunnet i Norge.

B-gjengen ruster opp til kamp

Partnerens døgnrytme påvirker

Generelt sett forteller undersøkelsen at nordmenn lar seg påvirke av partnerens døgnrytme. Over to av fem nordmenn i undersøkelsen sier at partnerens døgnrytme betyr noe for når de står opp og når de legger seg. For B-mennesker har partnerens døgnrytme flere konsekvenser for egen døgnrytme enn for A-mennesker: 47 prosent av B-menneskene sier partnerens døgnrytme har innvirkning på egen døgnrytme, mot 44 prosent av A-menneskene.

Din mening

Har din partner et søvnmønster som føles problematisk for deg? (Avsluttet)
Ja(55%)
Nei(28%)
Har ikke partner(13%)
Vet ikke(3%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Forskjeller i døgnrytmer mellom to partnere kan føre til irritasjoner og krangler - kanskje i større grad enn du tror. Mer enn en av fem A- eller B-mennesker som tidligere har vært i forhold hvor den andre parten har vært av en annen døgnrytmetype, sier at partnerens motsatte legning har ført til nettopp krangler og irritasjoner i forholdet. A-menneskene har et mer betent forhold til partnerens avvikende døgnrytme, enn B-menneskene har: Mens hvert fjerde A-menneske sier at partnerens søvnvaner går på forholdet løs, er det kun hvert femte B-menneske som uttaler det samme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samlivsbrudd

Det som er verre enn irritasjoner og krangler, er selvsagt når dette rett og slett direkte eller indirekte forårsaker samlivsbrudd. Undersøkelsen fra NorStat viser at nesten en av 20 normenn som har opplevd et samlivsbrudd, sier at de har vært i et forhold hvor forskjellige døgnrytmer har vært noe av årsaken til, eller endog hele årsaken til samlivsbruddet. Forskjellene i døgnrytme oppleves som så alvorlige hos flere B-mennesker enn A-mennesker.

A-mennesker har en genfeil

Verst i 30-åra

Påvirkningen av partnerens døgnrytme oppleves som større for nordmenn i 30-åra enn for andre aldersgrupper. Videre påvirker partnerens døgnrytme østlendinger i større grad enn nordlendinger: Mens 54 prosent av innbyggerne i Oslo sier partnerens døgnrytme påvirker egen døgnrytme, er dette tilfelle hos kun halvparten av nordlendingene - hvor altså halvparten ikke bryr seg med partnerens døgnrytme, men står opp og legger seg når det passer dem selv.

De med høyest utdanning tar mest hensyn til partnerens døgnrytme og kvinner irriterer seg i større grad over partnerens avvikende sovemønster enn menn.