Døgnåpent meieri i syv år

Har ammet i syv år
Elisabeth Østrem (34) har fire barn mellom 3 måneder og 7 år, og har hatt melk i brystene i til sammen syv og et halvt år. Hun ammet sine to eldste til de var fire og et halvt, og har i lange perioder ammet to av barna samtidig. -Da det kom en ny til verden, hadde jeg ikke hjertet til å ta brystet fra den nest yngste, sier hun.

Tekst: Silje Stavik

- Da jeg fødte min eldste datter Myra, fikk jeg høre at babyene vanligvis sluttet av seg selv med brystet, og jeg tenkte ikke noe særlig mer over det før jeg ble gravid igjen. Hun var da 1 år, og jeg fortsatte å amme under mitt andre svangerskap. Jeg fikk mer melk når det nærmet seg fødselen, så mangel på melk var ikke noe problem, sier Elisabeth.

- Brystet var det beste i hele verden, noe det også har vært for de andre barna mine, forteller Elisabeth. Da nestemann Leo ble født, var det vanskelig å ta fra Myra den kosen ved brystet. Jeg var også redd for sjalusi mellom de to nye søsknene, sier Elisabeth som fortsatte å amme Myra en tid, samtidig som Leo fikk den melken han trengte.

Rett fra brystet til middagsbordet
Da Elisabeth ble gravid og fødte sitt tredje barn, tandem-ammet hun på nytt, nå var det Leo og tredjemann Marco som fikk bryst samtidig. Det kalles tandemamming når to søsken, som ikke er tvillinger, ammes samtidig.

- Leo koste seg når han fikk bryst samtidig som den nye broren, slik han hadde kost seg med Myra tidligere. Heller ikke denne gangen oppsto det søskensjalusi, legger hun til.

Den siste i søskenflokken er Olivia, som ble født for tre måneder siden, og Elisabeth tandem-ammer også denne gangen.

- Hvordan har du avvennet barna?

-Jeg ammet de to eldste til de ble fire og et halvt, og med litt fristing spennende leker i gave har det gått veldig greit å venne de av med brystet. De to eldste gikk rett fra brystet til middagsbordet, sier Elisabeth.

-Hvordan har du gjort det med ammingen om natten?
-Vi er litt utradisjonelle også der, for hele familien sover i en kjempestor vannseng. Hvis en av de to minste våkner om natten, legger jeg de til brystet uten noe styr. Her er meieriet åpent hele døgnet!, ler Elisabeth.

- Folk synes nok jeg er litt rar

De som velger å amme barna til de er fire-fem år, får gjerne forskjellig respons fra de rundt seg.

- Jeg har fått både positiv og negativ respons på at jeg ammer to barn samtidig og at jeg har ammet barna mine så lenge. Jeg er et veldig populært fotomotiv når jeg ammer hos venner i hvert fall! Det er liksom noe tabu i det å amme når barna blir så store, og jeg tror nok mange synes jeg er litt rar som har valgt å gjøre det, sier Elisabeth.

- Jeg prøver å ta hensyn til at mange ikke synes noe om at barn ammes når de er blitt såpass store, så jeg ammer helst ikke i offentlighet. Spesielt damer er ofte negativt innstilt. Andre jeg har møtt, sier til meg at de kunne ønske de hadde vært trygge nok på seg selv til å amme sine barn lenger enn de gjorde.

- Jeg har egentlig ikke valgt dette ut fra noe idealistisk prinsipp, men rett og slett fordi det har vært det mest naturlige for meg og barna, legger Elisabeth til.

Tålmodig pappa
-Jeg har jo også vært heldig som ikke har hatt noe særlig problemer med melkeproduksjon, betennelse eller noe særlig sårhet. Dersom det lar seg gjøre, ammer jeg gjerne også de to yngste til de kommer i fireårs alderen, sier Elisabeth.

-Hva synes mannen din om ammingen?
-Jeg er så heldig å ha en mann som er veldig åpen om dette, og han ser jo hvor viktig ammingen har vært for barna. Brystet har vært en trøst og kilde til de fineste stundene jeg og barna har sammen. Mannen min ser jo hvordan barna koser seg, og han synes bare det er fint, forteller Elisabeth.

-Hvis man velger å amme to barn samtidig og også amme dem lenger enn det som er vanlig, er det viktig at også partneren din er med på det. Det er nok ikke alle som liker at barnet skal ha førsterett til brystene så lenge, smiler Elisabeth.

Du kan lese mer om tandem-amming på Gro Nylanders spørsmål/svar-sider.