Mobiltelefonen har hatt en vanvittig gjennomslagskraft i Norge og resten av verden. Nå utsettes den klassiske fasttelefonen for nok en trussel. Foto: Per Ervland
Mobiltelefonen har hatt en vanvittig gjennomslagskraft i Norge og resten av verden. Nå utsettes den klassiske fasttelefonen for nok en trussel. Foto: Per Ervland Vis mer

Dødsstøtet for fasttelefonen?

I dag lanserer NetCom det andre trinnet i tjenesten NetCom Hjemme. Tjenesten fremstår som nok en spiker i fasttelefon-kisten.

Publisert
Sist oppdatert

Den 20. mai i år lanserte NetCom tjenesten NetCom Hjemme Mini, som innebærer at selskapets kunder kan overføre sitt eksisterende fasttelefonnummer til sitt mobilabonnement. Det betyr at venner og bekjente kan fortsette å ringe ditt fasttelefonnummer, men at samtalen ender opp på din mobiltelefon.

I dag lanseres fase to, i form av en sentralbordtjeneste. Tjenesten kalles NetCom Hjemme (altså ikke Mini) og går ut på at samtlige telefonnumre i en familie kan knyttes opp mot et virtuelt sentralbord. Når en person ringer familiens fasttelefonnummer, vil vedkommende bli møtt av en beskjed familien har lagt inn. Ved hjelp av tastetrykk kan innringeren velge hvilket familiemedlem vedkommende ønsker å snakke med. Deretter videreformidles samtalen til det aktuelle familiemedlemmets mobiltelefon.

"Hustelefon"

I tillegg kan familien om ønskelig velge å bruke én eller flere mobiltelefoner som "hustelefon". Ved å velge hustelefonen vil innringeren få snakke med den eller de familiemedlemmene som til enhver tid befinner seg i hjemmet - slik det i dag fungerer med en ordinær fasttelefon.

I dag er det imidlertid mange husstander som har flere fasttelefoner, for eksempel én telefon i hver etasje - som alle ringer samtidig. Vi har snakket med kommunikasjonsrådgiver i NetCom Charlotte Erikstad, som kan fortelle at NetCom faktisk tilbyr en løsning som kan erstatte denne.

Ringer samtidig

Hva med deg?

Har du tradisjonell fasttelefon? (Avsluttet)
Nei(43%) 1236
Ja, og vil beholde den(30%) 856
Ja, og planlegger å kutte den ut(25%) 728
Nei, men vurderer å skaffe det(2%) 69
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Ja, om ønskelig kan familien benytte inntil tre mobiltelefoner som "hustelefoner", for eksempel en i hver etasje. Dette lar seg løse ved å kjøpe tvilling- eller trilling-SIM-kort. Hvis man for eksempel har tre mobiltelefoner med hvert sitt trilling-kort, vil disse ringe samtidig når innringeren velger "hustelefonen", sier Erikstad.

NetCom har imidlertid foreløpig ikke laget en løsning som sørger for viderekobling til neste familiemedlem hvis førstevalget ikke svarer.

- Nei, da vil samtalen gå til personsvar, hvis vedkommende har personsvar aktivert. Hvis vedkommende ikke har personsvar, vil ringesignalet bare fortsette som når ordinære samtaler ikke besvares, sier Erikstad.

Tilbake til sentralbordet

Hun har imidlertid et annet, spennende kort i ermet:

- Innringeren kan for eksempel først via tastevalg be om å få snakke med Lise. Hvis det under samtalen imidlertid viser seg at innringeren i stedet burde ha snakket med Ole, kan innringeren bare la være å legge på. To til tre sekunder etter at Lise har lagt på, vil innringeren bli koblet tilbake til sentralbordet, og vil få muligheten til å gjøre et nytt tastevalg, sier Erikstad.

30 kroner per måned

Tjenesten NetCom Hjemme skal ifølge NetCom gjøre det enda enklere å kutte ut fasttelefonen. Foto: colourbox.com
Tjenesten NetCom Hjemme skal ifølge NetCom gjøre det enda enklere å kutte ut fasttelefonen. Foto: colourbox.com Vis mer


Men hva koster egentlig herligheten? Vel, uansett om man velger NetCom Hjemme Mini eller NetCom Hjemme, påløper innledningsvis en etableringsavgift på 199 kroner. Deretter betaler kunden 10 kroner per måned for Hjemme Mini eller 30 kroner per måned for fullversjonen Hjemme. I tillegg kommer eventuelt en månedsavgift på 30 kroner per tvilling- eller trilling-SIM-kort.

Lave faste utgifter

Det innebærer at NetComs løsning fremstår som prismessig konkurransedyktig sammenlignet med et ordinært fasttelefon-abonnement når det kommer til faste utgifter. Hos Telenor må du betale mellom 89 og 329 kroner per måned for et fasttelefonabonnement, mens Tele2 fakturerer mellom 75 og 204 kroner avhengig av hvilket abonnement du velger.

Sjekk samtaleprisene før du lander

Før du eventuelt tar en beslutning om å hoppe fra fasttelefon til NetCom Hjemme, bør du imidlertid kikke nærmere på samtaleprisene. Fasttelefon-abonnementene kan for eksempel ofte friste med svært lave samtalekostnader til andre fasttelefoner. Med NetCom Hjemme vil hele familien ved utgående samtaler måtte betale de minutt-takstene som er knyttet til de aktuelle abonnementene.

På den annen side vil du som velger fasttelefon måtte betale et mellomlegg når du viderekobler denne til et mobiltelefonnummer - noe NetCom Hjemme-abonnenter slipper.

Kilde: NetCom, Telenor, Tele2

Les også:

  • Nådestøt for fasttelefonen?
  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer