«Dødsflåtten» nærmer seg Norge

Se opp, for aggressiv russisk flått er på vei.

LITE Å FRYKTE: Norsk flåttekspert mener nordmenn kan ta det med ro, til tross for at den russiske flåttypen har fått økenavnet "dødsflåtten". Illustrasjonsbilde Foto: Science Photo Library
LITE Å FRYKTE: Norsk flåttekspert mener nordmenn kan ta det med ro, til tross for at den russiske flåttypen har fått økenavnet "dødsflåtten". Illustrasjonsbilde Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den russiske Taigaflåtten – også kjent som «dødsflåtten» – bærer på en mer aggressiv form for TBE (Tick Born Encephalitis), ifølge Aftonbladet.se.

Nå kan den ha ankommet Sverige, melder den svenske nettavisen.

Norsk ekspert mener nordmenn har lite å frykte.

Slik blir du kvitt flått

Påvist i Finland i fjor

- Taigaflåtten kan bære på den sibirske TBE-smitten, som gir et alvorligere sykdomsbilde og høyere dødelighet, sier Rolf Gustafson, infeksjonslege og flåttekspert ved Huddinge universitetssjukehus.

I fjor så eksperter at flåtten spredde seg til Finland ved hjelp av flyttfugler. Ifølge Aftonbladet.se mistenker svenske Smittskyddsinstitutet at den russiske smitten også kan ha krysset grensa til Sverige.

Førstehjelptips mot flått

Tåler mer kulde

En av årsakene til dette er et TBE-tilfelle i fjor, i Västerbotten, nord i Sverige. Tagiaflåtten, som er veldig lik den vanlige flåtten av utseende, ser ut til å tåle kaldere og tørrere områder.

- Det er første gangen vi har sett smitte så langt nord. De finske tilfellene oppdages i samme høyde, sier Marika Hjertqvist, epidemiolog ved Smittskyddsinstitutet.

Den TBE-infiserte mannen ble imidlertid aldri testet, siden smitten forsvinner raskt ut av kroppen.

Er flåttmiddel en flopp?

- Finnes trolig i Sverige

- Ettersom Taigaflåtten finnes så mange plasser på den finske vestkysten er det trolig at den allerede finnes i Sverige, mener Olli Vapalahti, professor i virologi ved universitetet i Helsingborg.

Ifølge Aftonbladet.se skal et forskerteam opp til Norrland og samle inn flere tusen flått for å undersøke om dette er tilfelle.

Flere barn syke etter flåttbitt

- Ingen grunn til bekymring

- Vi har ingen mistanke om at den er kommet til Norge. Det er heller ingen grunn til å frykte den, sier insektsforsker og Norges fremste ekspert på flått, Reidar Mehl til DinSide Helse.

Ifølge Mehl er det nemlig ikke Taigaflåtten i seg selv som er farlig, men viruset.

- TBE-viruset er mindre farlig her i vest. Det blir imidlertid farligere jo lenger øst du kommer.

Angst for flått? Du er neppe den eneste

Taigaflåtten finnes utbredt fra Øst-Europa og Baltikum, og østover til Kina og Japan. Senere er den også blitt påvist i Finland – og nå har den muligens ankommet Sverige.

- Så hvis Taigaflåtten påvises i Norge, vil den mest sannsynlig ikke bære med seg en farligere form for TBE enn den som finnes i norsk skogflått?

- Nei.

- Lite sannsynlig med Tagiaflått i Norge

Mehl mener imidlertid at det er lite sannsynlig at den fryktede flåtten kommer her til lands.

- Spredningen styres av trekkfuglenes flyveretning om våren samt hvor de kommer fra. Det er derfor meget sannsynlig at de spres til Finland fra landene sør før Østersjøen. Mindre sannsynlig er det at de spres til Sverige – og mye mindre sannsynlig til Norge. Det er lite fugletrekk fra Taigaflåttområder til Norge. Men vi må være oppmerksomme på at overraskelser kan skje i naturen og følge opp med undersøkelser når ting skjer.

Føre var mot farlig flått

Mehl understreker dessuten at det er mye som må klaffe for at Taigaflåtten skal slå seg ned på et helt nytt område.

- Flåtter spres som nevnt via flyttfugler, da som larver eller nymfer. Først neste år blir flåtten voksen. For at det skal dannes en bestand er denne nødt til å finne en annen flått å parre seg med. Noe som ikke er så veldig lett, da flåtten sitter i ro og skogsområdene store. Det må altså spres veldig mange flått for at det skal dannes en bestand.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer