Dødelige kvise-piller?

En ung jente i Sverige døde av akutt pustebesvær. Legene mistenker at dødsfallet skyldes legemiddelet Diane.

Publisert
Sist oppdatert

Det tragiske dødsfallet i Sverige skjedde etter fire ukers bruk av legemiddelet Diane. 20-åringen fikk plutselig alvorlige pustevanskeligheter og døde på vei til sykehuset. Kvinnen brukte medikamentet som behandling mot mye kviser i ansiktet.

Alltid en risiko
Diane er kjent for å kunne redusere problemer med kviser. Pillene er derfor populære blant mange unge piker som vil kvitte seg med kviser i huden. I Norge og Sverige er medikamentet ikke tillatt solgt som prevensjon, men foreskrives kun som behandling mot alvorlig akne.

Hormonpreparater som Diane inneholder østrogen som innebærer en høyere risiko for blodpropp hos unge kvinner. De fleste leger mener derimot at risikoen er såpass liten at det allikevel er forsvarlig å skrive ut slike midler.

Obduksjonen av den svenske jenta viste at dødsårsaken høyt sannsynlig var flere blodpropper som ble funnet i lungene. Saken er nå rapportert inn til det svenske sosialdepartementet som har ansvaret for å behandle denne typen dødsfall etter bruk av medisiner.

Få alvorlige tilfelle
- Diane har vært på markedet i Norge siden 1988 og selges til 12-13.000 norske kvinner hvert år. De siste fire årene har vi registrert tre tilfelle av alvorlige bivirkninger som kan ha sammenheng med medikamentet. Et av disse tilfellene er et dødsfall, forteller produktsjef Hjørdis Jølsum ved legemiddelformaet Schering som selger Diane i Norge.

Hun synes det er vanskelig å uttale seg om det er en sammenheng mellom Diane og dødsfallet i Sverige før det er gjennomført en skikkelig utredning av saken.

- Det er legene som i hvert enkelt tilfelle må vurdere forholdet mellom nytte og risiko for pasienter som trenger Diane. Denne vurderingen bygger blant annet på tidligere blodpropp i familien, kroppsvekt og røykevaner, sier Jølsum

Forsvarlig bruk
- I likhet med p-piller har dette preparatet noen kjente bivirkninger. Og ettersom kvinnen bare var 20 år gammel er finnes det særskilte grunner til å anta at det finnes en sammenheng mellom dødsfallet og medikamentet, sier overlege Lars Ahlgren til svenske Aftonbladet.

Han vil allikevel ikke gå med på at det er uforsvarlig å anbefale denne typen medisiner til behandling av kosmetiske problemer som kviser.

- Å bli rammet av alvorlig akne i ung alder kan være veldig plagsomt. Men dersom myndighetene mener at risikoen blir større enn gevinsten vil jeg rette meg etter deres anbefalinger, sier Ahlgren.

Mozon 05.08.2004

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer