Dødelig ratt-søvn

Sjåfører som sovner bak rattet forårsaker alvorlige ulykker. Her finner du tipsene for å holde deg våken i bilen.

En av fire norske bilførere har en eller annen gang sovnet bak rattet. Og ofte ender høneblunden i en ulykke.

Tallene kommer frem i en ny undersøkelse fra Transportøkonomisk Institutt (TØI). De mener at mange av ulykkene kunne vært unngått om vi var flinkere til å ta en liten blund i veikanten når øyelokkene blir for tunge.

[ HAR DU NOEN TIPS FOR Å HOLDE DEG VÅKEN I BILEN? DELTA I DISKUSJONEN HER ]

Sovner med åpent vindu
For søvnen kommer sjelden som en spade i bakhodet. Som regel prøver sjåførene flere ting for å holde seg våkne før søvnen innhenter dem. Fire av fem som sovnet hadde for eksempel åpnet vinduet for å få frisk luft.

Problemet er bare at slike tiltak sjelden har noen virkelig effekt.

- Stort sett virker ingen av de tingene sjåførene prøver på, heller ikke å spille musikk eller stanse og strekke på beina. Det de bør gjøre når de blir trøtte, er å kjøre til siden og ta seg en lur. Søvn er det som skal til, forteller forskeren Torkel Bjørnskau ved TØI til Dagsavisen.

Tidligere undersøkelser tyder på at et kvarters søvn er tilstrekkelig for å bli såpass opplagt at det er mulig å gjennomføre bilturen uten at det ender med snorking i grøfta. Å stanse bilen og bytte sjåfør oftere kan også være en god løsning når det er flere voksne i bilen.

Flest menn
Tallene fra TØI viser også at det er langt flere menn enn kvinner som sovner bak rattet. Unge sjåfører er også mer utsatt enn de mer erfarne bilistene.

Totalt er ratt-søvn årsaken til 400 trafikkulykker hvert år. Omtrent 20 - 25 liv er prisen vi hvert år betaler for de søvnige sjåførene.

- Vi vet at innsovningstilfellene ofte skjer på slutten av lengre turer. Da kan det vel gjerne være sånn at bilføreren tenker at "jeg klarer sikkert en halv time til".

- På slike turer, for eksempel til og fra hytta, er det veldig ofte passasjerer i bilen. Da kan det vel være vanskeligere for bilføreren å sove litt i bilen også. Kanskje burde folk vært flinkere til å bytte på å kjøre, mener Bjørnskau.

Våken med musikk
Et åpent vindu, høy musikk og samtaler med de andre i bilen er blant de vanligste triksene vi bruker for å holde søvnen på avstand. Det er også mange som velger å stoppe bilen for å strekke litt på bena.

Radiokanalen P4 har i dag bedt om lytternes best tips for å holde seg våken i bilen. Og det mangler ikke på kreative råd fra de mange morgensjåførene.

En lytter mener det kan hjelpe å ta av seg skoene, mens en annen heller mer til å spise sprø gulrøtter som bråker når du tygger. Røykepause og høy musikk er også populære. Men et spørsmål står fortsatt ubesvart: Er P4 er det beste radiovalget dersom målet er å holde seg våken på kjøreturen?

[ HAR DU NOEN TIPS FOR Å HOLDE DEG VÅKEN I BILEN? DELTA I DISKUSJONEN HER ]

Mozon 25.11.2004