Dødelig å få sparken

Hvis du mister jobben, øker risikoen for hjertelidelser betraktelig.

En ting er at det er ”bad news” å miste jobben, men nå hevder forskere at det kan være skjebnesvangert på andre måter og i tilegg gå ut over helsa, i form av økt fare for hjerteanfall og slag.

Forskere ved Yale University i USA har studert 4 301 mennesker mellom 51 og 61 år, som alle var i arbeid i 1992, skriver BBC. Ti år senere hadde mange pensjonert seg, noen jobbet fremdeles, noen hadde dødd og noen var midlertidig ute av arbeidslivet. 582 hadde ufrivillig mistet jobben sin.

Av alle testpersonene fikk til sammen 202 hjerteanfall. 10 prosent av disse forekom i gruppen med personer som hadde mistet jobben sin. 140 personer fikk slag. Rundt 24 prosent av disse forekom også i gruppen som ufrivillig var blitt arbeidsledige. I 13 prosent av tilfellene fant slaget sted like etter av personen hadde mistet jobben.

Studien viser at personer over 50 år har dobbelt så stor risiko for å få hjerteanfall eller slag, i forhold til de som fortsetter å jobbe.

- For mange eldre er det å miste jobben en usedvanlig stressende ting, som potensielt kan ha flere alvorlige utfall, sier Dr. William Gallo, som ledet studien.

Andre risikofaktorer som diabetes, røyking, overvekt og høyt blodtrykk ble også tatt med i betraktningen.

Studien er publisert i tidsskriftet Journal of Occupational and Environmental Medicine.

Stresser du på jobben? Slik stresser du ned!

Andre utenforstående som har kommentert studien mener disse funnene ikke er overraskende.

Ikke overraskende
- Men jeg tror ikke det har med alderen å gjøre, men heller at det for 50-åringer er vanskelig å finne nye jobber som er på samme nivå som det tidligere arbeidet. Det har også med pensjonsforsikring og gjøre, som ikke alltid kan overføres, sier Hugh Robertson, ved Trade Union Congress, som mener dette er ting som må tas med i betraktning.

Dr. Byron Lee ved University of California er enig.

- Det er godt kjent at stress kan føre til hjerteanfall. Det er ikke overraskende at det emosjonelle stresset som arbeidsløshet kan føre til, kan ha alvorlige konsekvenser på hjertet, sier han til CNN.

Forskere forsår imidlertid ikke hva sammenhengen mellom stress og hjertetrøbbel er.

Mange er også utsatt for å få hjerneslag. Slik unngår du dette.

 

Mozon.no, 23.06.06