Død, dødere, dotcom

Det siste året har ikke vært noe hyggelig for folk med mye penger i IT-tunge fond. De største ulykkesfuglene har tapt millioner.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Mange har sett sparepengene sine rase i verdi det siste året.

Død, dødere, dotcom

Av 269 norske og utenlandskregistrerte fond, er det 239 fond som har gått i minus det siste året. Bare 30 fond, eller 11 prosent, har klart å prestere et positivt resultat de siste 12 månedene.

Mega-stup

Verst ser det ut for de fondene som har investert kapitalen sin i teknologi- og internett-tunge selskaper. Internettfondet SEB Internet SE har hatt en avkastning på –81,29 prosent det siste året. Men SEB Internet SE er ikke det eneste fondet som har hatt røde tall. Klikker du på lenken øverst til høyre, får du en oversikt over de fem fondene som har vist de rødeste tallene det siste året.

Hadde du investert 50.000 kroner av sparepengene dine i SEB Internett i mars i fjor, hadde humøret kanskje ikke vært helt på topp i dag. Du hadde nemlig bare hatt papirverdier for 9.355 kroner tilbake. Hadde du solgt aksjefondet, og realisert tapet, ville det ikke vært like ille. Du får nemlig fradrag for 28 prosent av tapet. Fondet ville da være verdt 20.736 kroner, og du ville ha tapt nærmere 30.000 kroner.

Lyspunkter

Blant de 30 fondene som har klart å gi en positiv avkastning, finner vi heldigvis også noen hyggelige tall. Deler av medisinalindustrien har hatt en veldig bra vekst. Fondet Carnegie Medical har gitt en avkastning på 31,68 prosent det siste året. Klikk på lenken nederst for å sjekke de fem fondene som har klart å gi hyggelige blå tall.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dårligere enn totalindeksen

Tross enkelte lyspunkter har det siste året vel vært så blodrødt at mange spør seg selv om de burde fortsette sparingen i aksjefond. Dagens Næringsliv skrev mandag at to ut av tre norske aksjefond hadde tapt seg mer i verdi enn totalindeksen på Oslo Børs. Betyr dette at fondsforvalterne ikke er gode nok til å forvalte folks sparepenger?

Markedsdirektør i Fondsnett, Tom Vestby, mener at dette ikke nødvendigvis er tilfellet.

- Mange av aksjefondene har ikke som målsetting å følge totalindeksen. De ønsker en større avkastning enn hva totalindeksen kan prestere. Derfor må man også forvente at mange av aksjefondene klarer seg dårligere enn totalindeksen i nedgangstider, sier Vestby.

Vestby mener man ikke skal skynde seg å selge IT-fond som har gått dårlig dersom man har råd til å beholde dem. Han mener også at det er en generell tendens til at nordmenn selger aksjer og fond i nedgangstider, og kjøper i oppgangstider.

- Men man må desverre nok konstatere at perfekt timing er en utopi, sier Vestby.

Heller penger i banken?

Det siste året hadde du sannsynligvis tjent penger på å spare i banken i stedet for i aksjefond. I SkandiaBanken har du hittil fått en inskuddsrente på 7,3 prosent. Dette er markant bedre enn hva et gjennomsnittlig aksjefond ville gitt deg i avkastning.

Ifølge Tom Vestby er det likevel lønnsomt å investere pengene i aksjefond hvis man ser det over en lang tidshorisont.

- Ser man over en femårig periode, har aksjefond gitt en bedre avkastning enn banksparing, sier Vestby.

Han anbefaler at man som minimum har en investeringshorisont på fem år når man sparer i aksjefond. Dessuten at man tenker nøye gjennom hvordan man ønsker å plassere sparepengene sine.

- Det kan være en god idé å sette hovedparten av pengene i litt kjedelige, men sikre globale og norske fond. Ønsker du å leke litt, kan du da sette 20 prosent i fond med noe større usikkerhet, sier fondseksperten.

På nettstedet iMarkedet kan du lese mer om hvorfor du bør kjøpe fondsandeler nå.