En ny fertilitetstest dobler sjansene for å bli gravid.  Foto: Colourbox
En ny fertilitetstest dobler sjansene for å bli gravid. Foto: ColourboxVis mer

Dobler sjansen for å bli gravid

- Fenomenale resultater, sier ekspertene.

En genetisk test, komparativ genomisk hybridisering (CGH), gir nytt håp til ufrivillig barnløse. De første prøvene viser at metoden dobler sjansene for å bli gravid. Det melder Mail Online.

Finner kromosomfeil

Ifølge Haukeland Universitetssykehus er komparativ genomisk hybridisering (CGH) en avansert, molekylær undersøkelse hvor alle kromosomene blir undersøkt. (Vi presiserer at sykehuset ikke benytter denne metoden til noen form for foster/preimplantasjons-diagnostikk.)

Ifølge pasienthåndboka er kromosomfeil den viktigste forklaringen på abort før 10 ukers graviditet. Frukbarhetstesten identifiserer de friskeste embryoene som deretter brukes i in vitro-fertilisering (IVF: prøverørsmetoden).

Les også: Slik blir du raskere gravid

Tester utført på amerikanske par antyder at denne screeningmetoden av embryoer er den som gir mest håp for ufrivillig barnløse. Nå håper britiske eksperter å få tillatelse til å starte behandlingen i Storbritannia i løpet av få måneder.

18 av 23 ble gravide

Colorado Centre for reproductive Medicine prøvde ut metoden på ufruktbare kvinner, hvor tidligere IVF-prøver hadde vært mislykket eller endt med abort.

Les også: Gravid med "allergipille"

Etter å ha brukt CGH-metoden, var sjansen for at et embryo ville implantere seg i livmoren hele 62 prosent, altså dobbelt så høy som tidligere forventet.

Av de 23 kvinnene, i alderen 30 til 42 år, som deltok i forsøket, ble 18 gravide og har passert det kritiske 12-ukersstadiet av svangerskapet. To av kvinnene har født velskapte babyer, og fire har termin i løpet av de neste to månedene.

Fenomenale resultater

Dagan Wells, som analyserte DNA hentet fra embryoene, mener funnene er svært interessante og håper å kunne tilby metoden for £ 2000, i tillegg til kostnadene for IVF-behandling.

- Graviditetsratene vi har hatt så langt er fenomenale. Vi er klare til å begynne utprøving i Storbritannia , sier Wells.

Les også: Disse gravid bør være på vakt

I Norge kan man per i dag søke om å få preimplantasjonsdiagnostikk og vil kunne få den innvilget dersom en er bærer for en alvorlig sykdom. Men metoden vi beskriver her, vil per i dag ikke benyttes i IVF-behandling.

Her til lands brukes metoden til å påvise submikroskopiske feil, altså årsaken til sykdom hos pasienter med ulike syndromer, medfødte misdannelser og utviklingsforstyrrelser. Også her har resultatene vært oppløftende.

CGH-metoden gjør det nemlig mulig å påvise feil som er 100 ganger mindre enn det man ser i mikroskop.