Dobbelt så dyrt å vaske hvitt

- Det svarte markedet er vår største konkurrent. Vi klarer ikke å konkurrere i pris med de som vasker svart, sier Charlotte Sagvik i rengjøringsbyrået City Maid.

City Maid er et av de største rengjøringsbyråene som tar oppdrag i private hjem. Firmaet har 1800 faste kunder, og er representert i Oslo, Trondheim, Bergen, Sandnes, Hosle og Strømmen. Helt siden City Maid begynte å svinge vaskekosten i 1987, har de slitt med konkurransen fra det svarte markedet.

- Da vi starta opp i 1987, var det helt ukjent at et stort og velorganisert firma skulle ta helgevasken i private hjem. Det vanlige var å leie inn noen som vasket svart, sier Charlotte Sagvik som er markedsansvarlig i City Maid.

- Fordeler med hvitvask

Hun innrømmer at konkurransen fra det svarte markedet er stor også i dag, men mener at folk har oppdaget at det er visse fordeler med å velge den hvite, og lovlige varianten.

- For det første er det jo mange som ønsker å følge loven. For det andre er det en fordel at vi har sjekket referansene, og intervjuet de ansatte før de slipper inn i folks hjem. Vi foretar også en grundig opplæring, og det er lettere å klage når arbeidet blir gjort av et lovlig firma, sier Sagvik.

Dyrt å bli ren?

Vi har sjekket hva du må betale for en lovlig helgevask av boligen. Helgevask vil si at det støvsuges, tørkes støv og vaskes i leiligheten. For en nedvasking må du betale mer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Av de 15 rengjøringsbyråene vi kontaktet, var det bare fire som tok helgevasken i private hjem. Trenger du vaskehjelp i forbindelse med flytting, er det lettere å få et firma til å gjøre jobben.

Her er prisene for en helgevask i de hvite firmaene. Det varierer om firmaene opererer med fastpris eller timespris:

 • City Maid: Timepris: 300 kroner for en person inkludert moms. (Som regel er det to som samarbeider om oppdraget.)
  Fastpris: Leilighet 100 kvm: 750 kr. inkludert moms.
  Enebolig 150 kvm: 950 kr. inkludert moms.
 • Mr Renhold: Fastpris: Leilighet 100 kvm: 615 kr.
  Enebolig, 150 kvm: 770 kr.
 • Concord Renhold og Ryddeservice: Timepris: 246 kroner. inkl. moms. Fakturer for minimum tre timer. En helgevask vil da koste minst 738 kr.
 • Isabel Syvderud AS: 197 kroner timen. (Inkl. moms.) Minstesatsen for oppdrag er 800 kroner.

Prisene for å få vasket en leilighet hvit, varierer fra 615 kroner til 800 kroner. Forutsetter vi at vasken tar tre timer, gir det en timespris på 205 til 266 kroner.

Svarte priser

Vi har snakket med flere privatpersoner som selv har vaskehjelp som jobber svart. Her er prisene de betaler. (Alle prisene er fra Oslo-området.)

 • Leilighet på 90 kvm., 250 kroner for en helgevask, som tar to til tre timer. Timeprisen er da ca 100 kroner.
 • Leilighet på 30 kvm., 250 kroner for en vask.
 • Vasking av hus til 133 kroner timen.

Populært frynsegode

I tillegg til at mange privatpersoner velger å leie sin egen rengjøringshjelp, er det mange som bedrifter som tilbyr sine ansatte vaskehjelp som et frynsegode.

Daglig leder i Næringslivets renholdspartner as, Nora Skopaam, sier alle typer bedrifter satser på rengjøringshjelp som frynsegode for sine ansatte.

- Folk tror dette er for direktører, men dette er for alle typer i alle typer yrker. Firmaavtaler er populært. Vi selger ikke renhold, men fritiden til folk, sier Skopaam.

Også markedssjefen i City Maid bekrefter at renhold er et populært frynsegode.

- Yrkesaktive har ofte lite fritid, og de ønsker ikke å bruke fritiden på å vaske, sier Charlotte Sagvik.