<B>DOBBEL PRIS:</b> Å kjøpe klær i nettbutikken Anthropologie er ekstremt fyrt for oss nordmenn.
DOBBEL PRIS: Å kjøpe klær i nettbutikken Anthropologie er ekstremt fyrt for oss nordmenn.Vis mer

Dobbelt så dyrt å sende til Norge

Nettbutikk tar 300 kroner i frakt for å sende klær til Norge. Svenskene og danskene slipper unna med under halv pris.

Kles- og interiørkjeden Anthropologie har flere butikker i både USA og England, og et raskt søkt på norske fora viser det er mange norske kvinner som liker det butikken kan by på.

Nettbutikken sender produkter til mange forskjellige land, deriblant Norge, men prisen for å få fraktet produktene hit kan ikke kalles annet enn hinsides.

Uansett hvilket produkt du velger, være seg en enkel t-skjorte eller et par jeans, må du ut med hele 38 euro for å få sendt produktet til Norge. Det tilsvarer drøyt 300 kroner bare i fraktkostnader.

Svenskene og danskene slipper derimot mye billigere unna. De trenger bare å betale 17 euro i frakt, under halve prisen av det vi i Norge må betale.

Les også: Denne skal gjøre netthandelen enklere

Hvorfor så dyrt?

Vi har kontaktet Anthropologie for å få en forklaring på hvorfor prisforskjellene på frakt er så store. Og grunnen til den høye fraktprisen blir forklart på følgende måte:

Nettbutikken bruker selskapet DPD til å sende varer rundt om i Europa. Fraktselskapet har delt opp Europa i forskjellige takstsoner, og Norge er definert i en annen sone enn våre skandinaviske naboer.

IKKE BILLIG: Når du endelig får levert denne buksen til Norge, har du betalt nesten 80 prosent mer enn buksens verdi. Dette på grunn av dyr frakt og norsk merverdiavgift. Foto: Anthropologie
IKKE BILLIG: Når du endelig får levert denne buksen til Norge, har du betalt nesten 80 prosent mer enn buksens verdi. Dette på grunn av dyr frakt og norsk merverdiavgift. Foto: Anthropologie Vis mer


Norge, Sveits, Bulgaria, Latvia, Litauen, Romania og Hellas er samlet i samme sone, der DPD tar 25 pund i fortollingsavgift. DPD tar ingen avgift for fortollingen av varer i Sverige og Danmark, noe som betyr at fraktkostnadene blir betydelig lavere.

Nettbutikken skriver i en e-post at de jobber med å få prisene på leveringen til Norge ned på et mer konkurransedyktig nivå, men enn så lenge må du punge ut 300 kroner for å få tilsendt varene.

For øvrig kan du for tiden få tur-returbilletter Oslo-London for 178 kroner med Ryanair, skatter og ufrivillige avgifter inkludert, ikke så langt under halv pris av frakten av produktet. Så kan du kanskje hente det selv, og få en hyggelig tur til London i tillegg*.

* Ment som en enkel sammenlikning av prisene. Vi er klar over at det er andre utgifter forbundet med en slik reise

Hvor er pakken min?

Og sluttprisen blir høyere

Alle som har handlet fra utenlandske nettbutikker, vet at det er mer enn bare frakt du har å tenke på, før du plotter inn kortnummeret ditt. Kjøper du klær utenfor EU kan det hende du må tenke på ekstra tollavgifter, og kjøper du varer som koster mer enn 200 kroner må du betale moms og eventuelle tollbehandlingsavgifter.

Du skal ha lest godt gjennom norske tollregler for at du til slutt skal kunne vite hvor mye du må ut med for dyre varer du kjøper fra utenlandske nettsider. Heldigvis kan du la DinSide gjøre jobben for deg. Med vår importkalkulator kan du regne ut hvor mye du må ut med for netthandelen din.

La oss bruke Anthropologie som et eksempel. Vi har valgt en bukse som koster 89 euro i nettbutikken (på grunn av valutakursene akkurat nå ville det vært billigere å handle i britiske pund, men dette tillater ikke nettbutikken oss nordmenn). Dette skal med dagens kurs tilsvare rundt 710 kroner. Med frakt på 38 euro, samt norsk merverdiavgift (som kommer i tillegg siden pakken har en verdi på mer enn 200 kroner) blir prisen på forsendelsen cirka 1.270 kroner, ifølge utregninger gjort med DinSides importkalkulator. Det betyr at frakt og moms gjør varen 79 prosent dyrere.

IMPORTKALKULATOR: Regn ut hvor mye du må betale i moms og toll