Dra kortet, eller tenk deg nøye om. Julehandel på kreditt er ikke en lønnsom affære. Foto: Per Ervland
Dra kortet, eller tenk deg nøye om. Julehandel på kreditt er ikke en lønnsom affære. Foto: Per ErvlandVis mer

Dobbelt så dyr julehandel?

Det er én ting du skal ligge unna når du handler julegaver.

Handelsstanden frykter lavere julehandel og vil sannsynligvis strekke seg ekstra langt for at du skal handle julegavene akkurat hos dem. Men selv om lommeboka er slunken, anbefaler DinSide ikke julehandel på krita.

Dyre kredittkjøp

Tall fra Norges Bank viser en oppgang i antall kredittkjøp. Flere og flere butikker og bedrifter tilbyr også kundene egne ordninger for kjøpsfinansieringer. Ønsker du deg ny sofa, men sliter med å betale den med en gang, kan for eksempel butikker som Bolia, Ikea og Skeidar ordne finansieringen for deg. Men bør du slå til?

Avslør 1-kronesbløffene!

Skeidar tilbyr sine kunder en såkalt handlekonto der du selv velger lånebeløp og nedbeatlingstid på lånet. Låner du 20.000 til en sofa og velger å betale ned dette over 3 år, får du en effektiv rente på 26,97 % og ender med å betale 28.296 kroner for sofaen. De faktiske ekstrakostnadene etter skatt blir 5.973 kroner.

Her er de billigste kredittkortene

109 prosent rente

Effektiv rente på kjøpsfinansiering i butikker ligger gjerne et sted mellom 20 og 30 prosent per år. Kjøper du en TV til 10.000 kroner med ett års nedbetalingstid, ender du altså opp med å betale et sted mellom 12.000 og 13.000 kroner. Vær imidlertid oppmerksom på at det også kan bli mye dyrere enn dette, og spesielt hvis beløpet er lite. Høye gebyrer gjør at den effektive renta på småbeløp fyker i været.

Følgende liste er hentet fra elektrobutikken MPX.no:

    SALDO EFFEKTIV RENTE
    Kr 1 000,- 109,3%
    Kr 10 000,- 28,1%
    Kr 20 000,- 23,7%
    Kr 30 000,- 22,2%

Kjøper du en billig mobiltelefon på avbetaling, kan du altså fort ende opp med å betale det dobbelte av hva den egentlig kostet.

Dyre kleskjøp

Klesbutikkene på nettet tar seg også godt betalt hvis du vil utsette betalingen. Hos LaReDoute.no opereres det med en effektiv årsrente på 29 prosent for såkalt La Redoute Konto. Konkurrenten H&M tilbyr 24,9 prosent effektiv rente på sin regningskonto. Dermed vil en genser du kjøpte for 300 kroner, krype oppover mot 400 dersom du ikke passer på å betale ned det du skylder.

Deler av denne artikkelen var publisert første gang 27. oktober 2008.