Dobbel strømpris i Trøndelag

Enkelte dager den siste uka har strømmen vært dobbelt så dyr i Trondheim som i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Råbillig strøm i Sør-Norge. Betydelig dyrere i Midt-Norge.

- Situasjonen er veldig spesiell fordi det er vanskelig å få strømmen fraktet ut av Sør-Norge, sier førstekonsulent Kjerstin Dahl Viggen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NTB.

Dermed er produksjonen større enn markedet er i stand til å ta unna, og det har igjen ført til et kraftig prisfall, men bare i Sør-Norge.

Finn billigste strømleverandør med DinSides Strømkalkulator.

Store utslag

Skyhøye strømregninger - igjen? Illustrasjonsfoto: Colourbox.no Foto: Colourbox.no
Skyhøye strømregninger - igjen? Illustrasjonsfoto: Colourbox.no Foto: Colourbox.no Vis mer


I løpet av uka som gikk var børsprisen på strøm i Midt-Norge enkelte dager over dobbelt så høy som tilsvarende pris i Sør-Norge. På det verste var prisen i Midt-Norge 42,3 øre/kWh, mens den i Sør-Norge var 20,6 øre/kWh.

I gjennomsnitt gjennom uka endte prisen i Midt-Norge på 30,9 øre og i Sør-Norge på 28.3 øre per kilowattime.

Dette gir igjen store forskjeller på folks strømregning, spesielt for folk i Trondheim og resten av Midt-Norge med markedspriskontrakt (spot med påslag).

- Situasjonen i Midt-Norge er tilnærmet normal. Det er i Sør-Norge markedet er unormalt for tiden, sier Kjerstin Dahl Viggen.

Finn billigste strømleverandør med DinSides Strømkalkulator.

Flere feil

Kommunikasjonssjef Irene Meldal i Statnett sier til NTB at linjenettet i Sør-Norge og fra Sør-Norge til utlandet er fullt utnyttet. Dermed har det oppstått en situasjon der tilbudet av strøm er større enn etterspørselen. Resultatet er prisfall.

- En kabel til Danmark, Skagerrak 3, har vært ute i lang tid. En kabel over Oslofjorden har i tillegg fått en skade, trolig på grunn av en båt som har ankret opp. Dette påvirker eksporten til Sverige. I tillegg er linjene internt i Sør-Norge rett og slett fulle, sier Meldal.

Torsdag var spotprisen på strøm i Oslo og Bergen 19,6 øre per kilowattime, mens den for elspotområdene Trondheim og Molde var 32,3 øre per kilowattime.