Dobbel moms i Norden

Reiser du mellom de nordiske landene, gjelder ikke toll- og avgiftsfritaket for varer under 5.000 kroner. Dermed risikerer du å betale dobbel moms.

Publisert
Sist oppdatert

”Hvis du har vært ute av Norge i minst 24 timer, kan du ta med deg varer til en samlet verdi av NOK 5000 toll- og avgiftsfritt", skriver Toll- og avgiftsdirektoratet bramfritt på sine nettsider.

Dette er en sannhet med sterke modifikasjoner.

Ikke i Norden

Bestemmelsen gjelder i praksis bare for deg som kommer fra et land utenfor Norden. I en avtale fra 1980 har nemlig de nordiske landene bestemt seg for at fritaket for merverdiavgift for varer under 5.000 kroner ikke skal gjelde for reisende i Norden.

Avtalen sier at en selger i et nordisk land kan tilbakebetale moms til en kjøper fra et annet nordisk land ”når det gjennom regnskapet legitimeres at varen i umiddelbar tilslutning til salget er blitt innført av kjøperen i hjemlandet og at merverdiavgift eller tilsvarende alminnelig omsetningsavgift er oppkrevd ved innførselen.”

Det betyr at du kan komme i samme situasjon som en av våre lesere, som sendte oss denne historien:

Overrasket

"Etter jeg leste artikkelen på DinSide Ikke betal moms to ganger, trodde jeg at jeg kunne kjøpe et akvarium for inntil 5000,- NOK og ta dette med inn i Norge helt avgiftsfritt, siden jeg var i utlandet i mer enn 24 timer. Jeg fikk kvittering med moms spesifisert hos akvarieforretningen, og de virket pålitelige nok til å faktisk betale tilbake momsen straks de fikk papirene fra norske tollmyndigheter.

Så jeg stoppet på Svinesund i god tro om at jeg skulle få mine 950 kroner tilbake, men den gang ei. Der fikk jeg nemlig vite at hvis jeg ville få tilbakebetalt den danske momsen, så måtte jeg betale norsk moms ved innføring til Norge! Dette var jo ikke i samsvar med det jeg hadde lest... Gutta i tollen påstod at det var en lov som sa at man måtte betale moms hvis varen kom fra Sverige, Danmark eller Finland. Hadde jeg kjøpt varen i Tyskland ville jeg fått den avgiftsfritt inn i Norge.”

Oslo og Akershus tolldistrikt bekrefter at denne regelen håndheves av tollmyndighetene overfor reisende, og viser til den nordiske avtalen fra 1980. I systemet for reisegods må du betale momsen i minst ett av de nordiske landene.

Dobbel moms

Regelen innebærer ikke bare at du må betale moms på all innførsel fra de nordiske landene, stikk i strid med hva Tollvesenet informerer om, men du risikerer faktisk å betale dobbel moms hvis du handler for et beløp på ca 4 – 5.000 kroner.

La oss tenke oss at du har vært i Danmark og handlet varer for 4.100 kroner eksklusive merverdiavgift. Med den danske momsen vil varene være verdt ca 5.125 DKK og ca 5.300 norske kroner. Hvis du ikke har handlet hos en butikk som er villig til å sende deg den danske momsen etter at du har kommet hjem, ender du opp med å betale både den danske og den norske momsen på varene.

Reiser du derimot fra Tyskland til Norge med varer til den samme verdien, kan du både få både den tyske momsen tilbake, og fritak for den norske momsen.

Flere spørsmål om denne forskjellsbehandlingen av reisegods fra Norden og andre land står fortsatt ubesvart, ikke minst hvorfor den ikke er tydeligere beskrevet i Tollvesenets informasjon til publikum. Vi har foreløpig ikke lykkes i å innhente Toll- og avgiftsdirektoratets kommentar i saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer