DnB NOR vs. Skandiabanken

Det er umulig å se klart for seg virkningen for forbrukere av en fusjon mellom DnB NOR og Skandiabanken. Se hvor forskjellige de er i våre fire runder "i bokseringen".

Det er vanskelig - for ikke å si umulig - å forestille seg hva en en fusjon mellom DnB NOR og Skandiabanken vil kunne komme til å bety for forbrukerne. Det eneste som er sikkert, er at større ulikheter mellom to banker skal en bankkunde lete lenge etter.

Vi har satt de to mulige sengefellene i bokseringen. Illustrasjon: Per Ervland
Vi har satt de to mulige sengefellene i bokseringen. Illustrasjon: Per Ervland Vis mer


Foreløpig er det ikke mer substans i ryktene om en fusjon, enn at DnB NORs Sverige-sjef har uttrykt interesse for et oppkjøp av Skandiabanken i et intervju med svenske Dagens Industri. Skulle den uttrykte interessen utvikle seg til en reell allianse, er det noen svært ulike sengefeller som skal avle banktjenester til forbrukerne i fremtiden.

Så ulike er de, at vi inntil videre har satt dem i bokseringen. For DnB NOR er det kundeprogrammet Total som tilbys over 300.000 personkunder, som kjemper. Som grep i kampen, har deltakerne bare lov til å bruke tjenestene som er aller viktigst for vanlige bankkunder.

Runde 1: Nettbankpriser
TjenesteDnBNOR TotalSkandiabanken
Betale regninger0 kroner0 kroner
Overføre mellom egne konti0 kroner0 kroner
Avtalegiro0 kroner0 kroner
Alle priser hentet fra bankenes hjemmesider torsdag 11. mai 06
Partene står jevnt etter første runde. De viktigste transaksjonene er priset til null kroner hos begge.

Runde 2: Kortbruk
TjenesteDnBNOR TotalSkandiabanken
Årspris780,00*250,00
Gebyr varekjøp00
Gebyr uttak egne minibanker0**
Minibankuttak70
Minibankuttak andre banker00
varekjøp i utlandet00
Minibankuttak i utlandet250
Kontantuttak i utlandet250
Valutapåslag1 prosent1,75 prosent
Priser i kroner per tjeneste hvor ikke annet er oppgitt. Alle priser hentet fra bankenes hjemmesider torsdag 11. mai 06. *Inkluderer Mastercard kredittkort. **Har ikke.
I annen runde, viser begge tegn på svakhet. Skandiabankens valutapåslag er nesten dobbelt så høyt som DnB NORs. På den annen side, spørs det om ikke gebyrene på 25 kroner hver gang DnB NOR-kunden skal ha kontanter på utenlandsreisen, oppveier for styrken ved det lave valutapåslaget.

Ved en tørn for transaksjoner i hverdagen hjemme, er Skandiabanken klart best, med gebyrfrie kontantuttak uansett hvor du tar pengene ut, mens DnB NOR tar 7 - syv- kroner hver gang kunden tar ut penger fra en annen banks minibank. Og de fleste vil jo bruke kortet sitt langt oftere på hjemmebane enn i utlandet.

DnB NOR ender opp svekket etter annen runde.

Runde 3: Innskuddsrenter
SparebeløpDnBNOR TotalSkandiabanken
0 til 50.000 kroner0,152,1
50.000 til 100.000 kroner1,32,1
Over 100.000 kroner2,02,1
Prosent per år. Alle priser hentet fra bankenes hjemmesider den 11. mai 06.
Allerede etter tredje runde er Norges største kundeprogram ganske sigent. Hvem vil ha 0,15 prosent rente, når alternativet er 2,1 prosent fra første krone? Selv ikke ved formidable innskudd over 100.000 kroner og bare 12 frie uttak pr. år, er innskuddsrenten like høy som hos Skandiabanken. Selv om DnB NOR da faktisk gir 2 prosent fra første krone, er Skandiabanken klart bedre, med høyere renter og ingen begrensninger i bruken.

Runde 4: Lån
 DnBNOR TotalSkandiabanken
Boliglån med sikkerhet 60 prosent3,6 %* 3,5 %
Boliglån med sikkerhet 80 prosent3,8 %*3,6 %
Etableringsgebyrfra 750 kroner0 kroner
Termingebyr30 kroner0 kroner
Offentlige gebyrer215 - 1935 kroner0 kroner
Førstehjemslån3,6% med tak 6,35%Har ikke eget tilbud
Billån4,45 - 5,35%4,41%
Usikret lån (forbrukslån)15 %11,2 %
Alle renter er nominelle. *Gjelder for lån mellom 1 og 2 millioner kroner. Alle priser hentet fra bankenes hjemmesider den 11. mai 06.
Det er knockout i fjerde runde. Med høyere nominelle renter, og vesentlig høyere gebyrer ved nær sagt alle typer lån, virker DnB NOR Total dorsk og tung. Kjempen gjør et forsøk på
upper-cut med sitt førstehjemslån med rentetak, men slaget får ikke nok momentum, på grunn av forventningene om forholdsvis lavt rentenivå fram til juni 2008, det vil si så lenge rentetaket varer. En viss kraft har slaget likevel, med løftet om fullfinansiering av førstegangsetablererens bolig. Les mer om tilbudet her

Også på billån, gir giganten noe, med et intervall som begynner lavere enn Skandiabankens rente, men effekten på landets husholdningsbudsjetter er for lav.

Gongongen slår. Jernneven ligger i ringen - nede for telling. Men ikke uten fremtidshåp.

Med anslagsvis 700.000 personkunder, har DnB NOR stor slagkraft - og mer enn stor nok hjernekapasitet til å tenke ut en strategi før neste kamp skal holdes.

Les mer om mysteriet DnB NOR her.