Navneskiftet fra DNB Nor til DNB i november 2011 førte til en storm av innspill fra bankens kunder. Spørsmålet om hva kundene ønsket seg i fremtiden ga 36.000 svar på elleve timer.  Foto: Jonas Tretli
Navneskiftet fra DNB Nor til DNB i november 2011 førte til en storm av innspill fra bankens kunder. Spørsmålet om hva kundene ønsket seg i fremtiden ga 36.000 svar på elleve timer. Foto: Jonas TretliVis mer

DNB lar kundene utvikle banktjenestene

Går nye veier for at forbrukerne skal bli mest mulig fornøyde. Av: Jonas Tretli

Da DNB skiftet navn i november 2011 benyttet banken sosiale medier til å spørre kundene om hva de ønsket seg med banken. Det førte til 36.000 tilbakemeldinger på elleve timer, og det som skulle bli starten på DNB Labs.

– Vi ble tatt på senga over mengden tilbakemeldinger, men samtidig superglade for et enormt engasjement vi ønsker å jobbe videre med. Vi ønsker å ta kundenes tilbakemeldinger med i utviklingen av våre produkter, forteller leder for sosiale medier i DNB, Nina Hareide-Larsen.

Bankene som gir deg full oversikt i nettbanken

Idé-dugnad blant kundene

DNB Labs ble lansert 2. februar i år, men er i etableringsfasen og har foreløpig ikke vært markedsført. Portalen fungerer som en varig idédugnad, hvor alle som ønsker det kan delta i diskusjoner rundt bankens tjenester.

Prosjektleder for DNB Labs, Mariann Berstad, ser på innspill fra bankens kunder med leder for sosiale medier, Nina Hareide-Larsen (t.h.).  Foto: Jonas Tretli
Prosjektleder for DNB Labs, Mariann Berstad, ser på innspill fra bankens kunder med leder for sosiale medier, Nina Hareide-Larsen (t.h.). Foto: Jonas Tretli Vis mer


– Innspillene er mange og varierte. Noen ønsker andre farger på knappene i nettbanken, mens andre har større visjoner. Alle tilbakemeldingene er svært nyttige for oss, og vi får uten tvil et bedre produkt, sier Mariann Berstad, prosjektleder for DNB Labs.

Skal lansere ny, mobil betalingstjeneste i år

Har gjort endringer

Med en kundegruppe på 2,4 millioner er aldersspennet stort, men Hareide-Larsen frykter ikke at det kun er den yngste generasjonen som vil ta i bruk tilbakemeldingssidene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tvert i mot. Vi ser faktisk på våre Facebook-sider at vi får tilbakemeldinger fra vel så mange voksne som unge, sier hun.

«Min økonomi» er en tjeneste som DNB, i likhet med Nordea og Storebrand Bank, tilbyr sine kunder. Dette er et verktøy i nettbanken for å gi deg full kontroll over eget forbruk. Nettopp dette produktet har vært aktivt debattert i Labs, og nylig lanserte DNB en oppdatering av verktøyet, med endringer ønsket av kundene selv.

– Det er kjempeviktig for oss at kundene forteller hvordan de opplever tjenestene våre. Det er kundene som skal bruke dette, og dersom de ikke er fornøyd med produktet blir det heller ikke brukt, sier Stine Braadland, prosjektleder Min økonomi.

Byttet ut millioner av bankkort etter navneendring

Forbrukerrådet er positive

Listen nedenfor viser eksempler på endringer som har blitt gjennomført i «Min økonomi» etter innspill fra kundene i Labs.

  • Ny grafisk visning – har laget stolpediagram i tillegg til kakediagram.
  • Flere detaljer om de ulike transaksjonene – har tatt inn kontonummer og kontonavn.
  • Mulighet til å legge inn kommentar på en spesifikk transaksjon.
  • Endret navn på kategorien bensin til drivstoff.

– Noen av innspillene har vi allerede gjort noe med, mens andre ting tar lengre tid. Det er en utfordring for oss det også. Ved større endringer kan det også bli aktuelt å ha en type avstemning, forteller Braadland.

Forbrukerrådet ser positivt på måten DNB trekker kunden inn i utviklingen av bankens produkter.

– Det er helt klart en riktig vei å gå. Det er fornuftig å bringe kundene nærmere seg med innspill til løsninger. Det gjelder særlige på digitale løsninger, sier fagdirektør i Forbrukerrådet, Jorge B. Jensen i en kommentar til DinSides journalist.