DNB følger ikke resten av bransjen

Lar ungdom bruke bankkortet til å handle på nett - uten foreldrenes samtykke.

<b> RISIKO? </b> Forbrukerombudet mener det er større sjanse for at ungdom blir utsatt for kortsvindel enn andre aldersgrupper. Foto: DNB / OLAV MELLINGSÆTER
RISIKO? Forbrukerombudet mener det er større sjanse for at ungdom blir utsatt for kortsvindel enn andre aldersgrupper. Foto: DNB / OLAV MELLINGSÆTER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forrige uke sendte Forbrukerombudet brev til DNB fordi de som eneste bank i Norge tilbyr ungdomskort med netthandel uten samtykke fra foreldre.

Dette til tross for at alle de andre bankene har tatt hensyn til oppfordringen fra Forbrukerombudet og Finans Norge om ikke å gi ungdom denne muligheten.

LES OGSÅ: Bør barn ha sitt eget bankkort?

Høyere risiko for misbruk

Kortet til DNB gjør det per i dag mulig for barn fra 15 år og oppover å handle varer på nett. Dette bekymrer Forbrukerombudet.

- Risikoen for misbruk av disse ungdomskortene blir større når de kan brukes på nett uten kode og ofte uten BankId. Derfor er det viktig at foreldrene er med og avgjør når barnet er modent nok til å håndtere dette, sier fagdirektør i Forbrukerombudet, Jo Gjedrem, i en pressemelding.

BANKEN BØR IKKE BESTEMME: Fagdirektør i Forbrukerombudet, Jo Gjedrem, mener foreldrene må få avgjøre om barnas kort kan brukes til netthandel. Foto: FORBRUKEROMBUDET
BANKEN BØR IKKE BESTEMME: Fagdirektør i Forbrukerombudet, Jo Gjedrem, mener foreldrene må få avgjøre om barnas kort kan brukes til netthandel. Foto: FORBRUKEROMBUDET Vis mer


Finans Norge har laget en mønsteravtale for bankene i Norge, som inneholder informasjon om hvordan bankene bør forholde seg til bankkort til ungdom mellom 13 og 18 år. Denne mønsteravtalen har altså DNB som eneste bank valgt å se bort fra.

- Vi mener det ikke kan settes samme krav til sikkerhet til et barn som en voksen. Det er antagelig større risiko for at et barn eller en ungdom mister eller blir frastjålet sitt bankkort og de har mindre forutsetninger for å gjennomskue svindel, understreker Gjedrem.

Han er også bekymret over at ungdom kan få tilgang til varer med aldersgrense - som tobakk og alkohol.

LES OGSÅ: Du kan ende opp med hele regninga

Endrer vilkårene

Etter at Dinside tok kontakt med DNB før å spørre om hva som var bakgrunnen for at de ikke følger mønsteravtalen, har banken bestemt seg for å endre vilkårene for bankkortene.

- Vi gjør en vurdering av dette nå, og vi kommer til å rette oss etter mønsteravtalen, sier Marit Elisabeth Giske, kommunikasjonsrådgiver i DNB, til Dinside.

Hun sier videre at banken ikke kan se at dagens praksis gir banken et konkurransefortrinn opp mot de andre bankene.

LES OGSÅ: - Vi tjener mer på å være ærlige