Ditt tap uten rentefradrag

Senterpartiets forslag om å fjerne rentefradraget på lån over 2-3 millioner kroner ble blankt avvist av de andre partiene. Kutt i rentefradrag er imidlertid stadig oppe til diskusjon, og nå har vi laget en kalkulator der du kan finne ut hvor mye et eventuelt kutt vil koste deg, i (tusen)kroner og øre.

Illustrasjon: Per Ervland Foto: Per Ervland Vis mer
Ikke enighet

I går kunne vi lese i VG at Senterpartiet har fremmet et forslag om å kutte rentefradraget på lån over 2-3 millioner.

Det tok ikke lang tid før både finansministeren og arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann gikk ut og avviste forslaget blankt.

- Det er ikke aktuelt å fjerne rentefradraget for lån. En avvikling eller begrensning av rentefradraget ville føre til betydelige avgrensningsproblemer og ramme de i etableringsfasen sterkest, sier finansminister Kristin Halvorsen i en kommentar til oppslagene om saken.
Klar tale var det også fra Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: - Jeg har bare en kommentar. Dette er helt uaktuelt. Utropstegn, sier han til NTB.

Sjekk ditt potensielle tap med vår nye kalkulator!

Ulv Ulv?

Bondeparti?

Er Senterpartiets forslag om å kutte rentefradrag på store lån helt på jordet? (Avsluttet)
Ja(69%) 808
Nei(27%) 311
Vet ikke(4%) 49
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Senterpartiet er imidlertid ikke det eneste regjeringspartiet som har snakket om å fjerne deler av rentefradraget. Tidligere i år sendte finansminister Kristin Halvorsen et brev til stortingsrepresentant Peter S. Gitmark (H), der mesteparten av blekket gikk med på å forsvare et kutt av rentefradraget.

- Skaugeutvalget peker også på at i de fleste OECD-land der en ikke har inntektsskatt på egen bolig (eller tilsvarende), er fradragsretten for private gjeldsrenter avskaffet eller betydelig begrenset.

Konklusjonen gikk imidlertid i favør av å beholde det gunstige skattefradraget - selv om det, i beste politikerånd, ble holdt åpent for at et forslag kunne komme i fremtiden.

- Regjeringen har verken vurdert å fjerne eller begrense rentefradraget. I budsjettet for 2006 ble noe av skjevheten i boligbeskatningen motvirket ved å øke formuesbeskatningen av bolig. Jeg vil imidlertid ikke nå forskuttere framtidige skatteforslag fra Regjeringen, skriver finansministeren.

Les hva vår kommentator mener om rentefradraget: Siste tango for rentefradraget?

Også økonomiprofessor Terje Hansen ved NHH, har tidligere uttalt seg positivt om å fjerne rentefradraget, med begrunnelsen at dette vil kunne dempe de høye boligprisene.

Økonomisk lek med kalkulator

Enige eller ikke enige. Vi tør likevel spå at rentefradraget for gjeldsrenter ikke har kommet for å bli. Hvilken form det vil komme i, er imidlertid umulig å si noe om. Kanskje kutter de rentefradrag for "kakselån" på over en gitt beløpsgrense. Kanskje kuttes bare fradraget for det beløpet som overskyter en annen gitt beløpsgrense. Per i dag får du ikke skattefradrag for renter over 17 prosent.

Men hva vil skje med din lommebok om rentefradraget forsvinner?

Har du 2,5 millioner kroner i lån, og betaler 3,5 prosent rente, vil du tape 4.900 kroner i året på at rentefradraget over 2 millioner kroner faller bort.

Hvis hele rentefradraget faller bort derimot, vil tapet ditt være på hele 24.500 kroner i året.

Beregn ditt potensielle tap selv - med vår nye rentefradragskalkulator!

Rammer unge i etableringsfasen

Ifølge NTB uttalte også en annen SV-representant i finansdepartementet, Roger Schjerva, at forslaget kunne være uheldig for folk i etableringsfasen.

- Dette er et grunnleggende usosialt forslag, som vil ramme unge mennesker i etableringsfasen. Du er ikke rik om du har 2 eller 3 millioner kroner i gjeld. Dette viser at vi har en regjering som er på desperat jakt etter forslag som kan øke skattene, mener Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner.

- Forslaget vil ramme vanlige folk. Du skal ikke kjøpe stor bolig i pressområder før du har gjeld på 2-3 millioner kroner, særlig om du har studielån i tillegg, sier Sanner.

Vi sier oss gjerne enige i at dette vil ramme unge i etableringsfasen, gjerne dem med barn og som derforn har behov for litt større boliger. Vi føler oss derimot nødt til å presisere at dette særlig vil bli et problem i pressområdene - for enslige, eller aleneforsørgere.

Du skal ikke reise så langt utenfor de store byene før du får flere hundre kvadratmeter for to millioner. Er man to vil man jo også, i de fleste tilfeller, kunne dele lånesummen på to.


KJØR DEBATT: Er det på tide å kutte rentefradraget? Hvordan kan dette best gjøres? Med tilbakevirkende kraft? I små trinn? Er SP på jordet? Eller er det rett og rimelig å skatte de som tjener nok til å få innvilget et lån på over 2 millioner kroner?

Kilder: NTB, DinSide.