Distrikts-Norge er de største rente-taperne

At mange nordmenn betaler for mye for boliglånet er ingen overraskelse, men visste du at de regionale forskjellene fortsatt var så store?

<b>FOLK I DISTRIKTENE BETALER MER FOR BOLIGLÅN:</b> Folk i distriktene har gjennomsnittlig høyere rente på boliglånet, enn folk i de større byene. Foto: BERIT NJARGA
FOLK I DISTRIKTENE BETALER MER FOR BOLIGLÅN: Folk i distriktene har gjennomsnittlig høyere rente på boliglånet, enn folk i de større byene. Foto: BERIT NJARGAVis mer

Nordmenn har en gjennomsnittsrente på 2,98 prosent, mens snittet burde ligge på 2,46 prosent, hele 0,52 prosentpoeng lavere. Dette ifølge en undersøkelse gjort av Penger.no.

- Dette er hva du kan forvente å få ved å forhandle på renta eller bytte bank, og fordi du bor der du bor, har den inntekten du har, og alder, lånestørrelse, belåningsgrad og medlemskap i organisasjoner tatt med i betraktningen, forteller daglig leder Rune Brunborg i Penger.no.

De har kartlagt hva nordmenn faktisk betaler i rente på boliglån, og funnet at det er store forskjeller - og at veldig mange betaler mer enn de bør.

En renteforskjell på 0,52 prosentpoeng utgjør ifølge Penger.no en potensiell sparegevinst på 13.000 kroner per år. Med et lån på 2,5 millioner kroner, kan du spare mer enn 195.000 kroner over 15 år.

Ifølge undersøkelsen er det 10-12 prosent av brukerne som har en enda lavere rente, og den er oppnådd ved personlige forhandlinger i banken: Sparepotensialet kan altså være enda høyere enn 0,52 prosentpoeng.

LES OGSÅ: Se hvor du får billigst boliglån med Dinsides Boliglånskalkulator

Folk i distriktene er de store rentetaperne

Undersøkelsen bygger på reelle data lagt inn av Penger.no sine brukere. Tallene i undersøkelsen er basert på 10.000 brukere, altså vanlige bankkunder.

Hovedfunnene er at vi betaler for mye for boliglånet, at det er stor forskjell på rentenivået i bankene, og at Distrikts-Norge er rentetaperen.

Mens Oslo-folk i gjennomsnitt har en rente på 2,84, har befolkningen i Nordland en rente på 3,23 prosent. Dette er en forskjell på 0,39 prosentpoeng.

LES OGSÅ: Betal ned som før på boliglånet - og kutt gjelda med 130.000 kroner!

Se hvor mye mer vi betaler i distriktene

Penger.no har hentet ut statistikk for Dinside, som viser hvor store spenn det er innenfor folk i større og mindre byer, og hvor store spenn det er når det kommer til rentenivå hos folk som bor på mindre steder og i distriktene.

Som du kan se av tabellen, er det ingen i distriktene som oppgir at de har den laveste renten, mens det er 2 prosent av de som bor i byer på mer enn 100.000 innbyggere.

Det er 75 prosent av befolkningen i de store byene (over 100.000 innbyggere) som har renter på under 3 prosent.

Men på mindre steder (med under 10.000 innbyggere) er det kun 42 prosent som har renter på under 3 prosent.

Rentespenn i distriktene (Tallene i kolonnene referer til prosent av respondentene.)
RenteStor: Over 100.000 (i prosent)Mellomstor: Over 10.000 (i prosent)Lite: Under 10.000 (i prosent)Totalt (%)
2 eller lavere2101
2,1 til 2,48536
2,4 til 2,722161018
2,7 til 340352936
3 til 3,316212219
3,3 til 3,6610139
3,6 til 3,92595
3,9 til 4,21373
4 eller høyere1383
Totalsum100 %100%100%100%
Kilde: Penger.no


Hva synes du om de store forskjellene mellom by og land? Si din mening i debatten nedenfor.

Rune Brunborg, daglig leder i Penger.no, som eies av Finn.no Foto: PENGER.NO
Rune Brunborg, daglig leder i Penger.no, som eies av Finn.no Foto: PENGER.NO Vis mer


Hvorfor betale mer i distriktene?

Tallene fra Penger.no, viser altså at folk på mindre steder i snitt betaler mer enn folk på større steder.

- Noen av grunnene for at det er slik, kan være at bankene vet at det kan være vanskelig å omsette boliger i distriktene, at banken dermed tar høyere risiko. Men det kan også bety at folk er veldig lojale mot lokalbanken sin, uttaler Brunborg.

Lavere verdi på eiendommene og lavere inntekt og formue blant innbyggerne, påvirker også dette.

Brunborg oppfordrer derfor folk til å løsrive seg fra lojaliteten vi har til bankene.

- Vi er mer lojale mot banken enn til vår egen ektefelle. Kundene oppgir at de er fornøyde med banken og har et godt forhold til kunderådgiveren, og at vi derfor er lojale med banken. Men dette er dyrt, uttaler Brunborg.

LES OGSÅ: Lønner det seg med fastrente?

Bruker mer tid på billig bacon!

4 av 10 sier det er uaktuelt å bytte bank.

-3.000 kroner utgjør en tur til New York med kjæresten, en ny seng, eller det du bruker på julegaver i år, sier Brunborg.

- Folk kan dra langt avgårde og bruke mye tid på å kjøpe en ny vaskemaskin eller billig bacon, men ikke til å spare penger på boliglånet. Og der er det mye mer å spare, oppfordrer han.

Du kan enkelt sjekke bankrentene hos Dinside, Finansportalen eller Penger.no. Halvparten av oss vet ikke hvilken rente vi har på boliglånet.

- Bruk fem minutter på å ringe banken din og sjekk om du har den renten du fortjener. Dette kan du gjøre på vei til jobb eller på vei fra bussen. Det er mange tusenlapper å spare på en telefon, og det tar kun noen få minutter, oppfordrer Brunborg i Penger.no

- Mange banker har også et skuffetilbud og er villige til å gå under bankens listetilbud, hevder han.

Hva synes du om de store forskjellene mellom by og land? Si din mening i debatten nedenfor.