Disse yrkene er døende

Ikke noe å satse på for fremtiden.

Sekretærer blir det stadig færre av.
Sekretærer blir det stadig færre av. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva bør barna dine satse på å bli når de blir store? Og har du et yrke som vil stå seg til du blir pensjonist?

Verden forandrer seg, og de siste tiårene har det gått stadig kjappere, takket være teknologisk utvikling og globalisering. Yrker som var etterspurt før i tiden, eksisterer knapt i dag. Noen eksempler er fyrvoktere, omreisende salgsmenn og salmakere.

Hvilke yrker vil forsvinne i årene fremover? Forbes.com har undersøkt saken, og presenterer en liste over ti yrker som er døende eller allerede døde. Merk at listen er basert på statistikk fra USA, så det er ikke nødvendigvis slik at alt stemmer med norske forhold.

Les også: Dette er fy-fy på jobbintervjuet

EDB-operatører
Datakyndige personer som overvåker og kontrollerer store datamaskinterminaler eksisterer nesten ikke lenger. Teknologisk utvikling har gjort at de fleste arbeidsplasser klarer seg med pc'er. Men folk med it-kunnskaper er fortsatt attraktivt, selvsagt.

Artister
Og da menes dansere, tryllekunstnere, sjonglører, klovner osv. Folk underholdes i stadig større grad av film, pc-spill og tv-programmer etc

Postansatte
Postvesenet har allerede i en tiårs tid fått merke hva e-post har gjort med markedet. Det sendes stadig færre brev og postkort, så postansatte med manuelle arbeidsoppgaver får lite å gjøre.

Her er det flest ledige stilliger

Akupunktører og andre alternative behandlere blir det færre av. Foto: Colourbox.com
Akupunktører og andre alternative behandlere blir det færre av. Foto: Colourbox.com Vis mer


Alternative behandlere
Healere, homeopater, akupunktører merker allerede at det er tøffere å få nok å gjøre, ifølge amerikansk statistikk. Om dette også gjelder i Norge vet vi ikke. Vi har jo opplevd et økt fokus på alternative behandlinger etter at Märtha Louise åpnet engleskole.

Sekretærer
Administrasjonsjobber på lavt nivå er i ferd med å forsvinne. Det trengs ikke lenger folk til å rydde i filer og gjøre sekretæroppgaver som å sende brev og organisere avtaler.

Omreisende salgsmenn
Vi kjøper det vi trenger i butikken eller på nett, ikke fra en som kommer på døren for å selge.

Telefonintervjuere
Firmaer bruker heller nettundersøkelser for å kartlegge markedet, ikke telefonintervjuere.

Fotofremkallere
Det er noen år siden dette var et vanlig yrke, og fremtiden ser mørk ut. Prosessen med å fremkalle bilder er blitt automatisert.

Skreddere og syersker
Så og si all klesproduksjon foregår i Asia, så markedet for denne typen yrker er veldig lite.

Møbelsnekkere
Masseproduserte møbler er det vi velger. Det er bare noen få som bestiller spesiallagde møbler.

Trygge yrker

Her i Norge finnes det en rekke yrker som er ganske trygge å satse på. Vi trenger blant annet flere ingeniører. Behovet for lærere vil bli større i årene fremover. Det samme gjelder behovet for helsearbeidere, ettersom vi får flere eldre, og vi alle lever lenger enn før.