Disse skoene kan gi 25.000 volt

Disse skoene kan gi 25.000 volt

De populære plastskoene Crocs blir forbudt på flere sykehus. Årsaken er at de kan bygge opp statisk elektrisitet på opptil 25.000 volt.

Publisert
Sist oppdatert

De fargerike plastskoene av typen Crocs har blitt populære arbeidssko blant mange ansatte i helsevesenet. Men nå vurderer flere sykehus forbud mot skoene. Årsaken? Skoene bygger opp statisk elektrisitet som kan utløses med et støt på 25.000 volt.

Nye sko? Ligg unna høye hæler, advarer ekspertene:

Kan ødelegge utstyr
Støtene er ubehagelige, men neppe farlige for leger eller pasienter. Det er heller ikke hensynet til skoenes eiere som veier tyngst hos sykehusene som vil ha Crocs-forbud.
- Vi er redd for at skoene kan skade medisinsk utstyr, sier avdelingsoverlege ved akuttklinikken på Stavanger universitetssykehus, Siri Tau Ursin til Aftenbladet.no.

- Problemet er at det bygger seg opp en ladning i skoene som utløses når de ansatte tar på et jordet apparat. Alt utstyret hos oss er jordet, og disse støtene kan muligens ødelegge anestesiapparat, respiratorer og medisinpumper, advarer Tau Ursin.

Forbudt i Sverige
Og bekymringen er svært reell. På Førde sentralsykehus ble de fargerike skoene forbudt i mars, da det ble kjent at et elektrisk støt hadde slått ut et apparat på nyfødtavdelingen.

Flere sykehus i Sverige, blant annet flere avdelinger av Karolinska sykehus har også nå innført forbud mot Crocs.

– Skoene kan føre til elektriske utladninger på opptil 25.000 volt, hvilket betyr en alvorlig sikkerhetsrisiko på grunn av at vi bruker så mye følsomt elektronisk utstyr, sier Björn Löfqvist ved Blekingesjukhuset i Karlskrona/Karlshamn til svenske Dagens Medisin.

Elektrisk kontakt
- Jeg måtte slutte å bruke skoene da jeg fikk støt i alle jeg tok i. Det gnistret bare jeg tok i pasientene, forteller intensivsykepleier Siv-Anita Vold.

Hun var vant med å få noe statisk elektrisitet fra dørhåndtak på sykehuset, men etter et halvår med gjentatte kraftige støt, så var det foten ned for bruken av Crocs.

- Det var ikke snakk om litt statisk elektrisitet lenger, det var rett og slett vondt. Både for meg og pasientene, sier Vold til Aftenbladet.no.

Er støt bare gøy? Slik gjør du det til en lek:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer