Disse produktene ligger på klagetoppen

Forbrukerrådet får tusenvis av henvendelser på datamaskiner og mobiltelefoner.

<B>MANGE SAKER:</B> Mobiltelefoner og datamaskiner var på henvendelstoppen til Forbrukerrådet i 2009. Foto: COLOURBOX
MANGE SAKER: Mobiltelefoner og datamaskiner var på henvendelstoppen til Forbrukerrådet i 2009. Foto: COLOURBOX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forbrukerrådet mottok over 100.000 henvendelser i løpet av 2009, og har nå fått en oversikt over hvilke produkter og tjenester folk klager på og henvender seg mest om.

Av tjenester er det kjøp av bil, husleieforhold og kjøp av bolig som norske forbrukere oftest kontakter Forbrukerrådet om.

Når det gjelder produkter, er det datamaskiner og mobiltelefoner som ligger på Forbrukerrådets toppliste over henvendelser. Forbrukerrådet mottok 4.914 henvendelser vedrørende datamaskiner i fjor, mens det kom inn 3.691 henvendelser i kategorien mobiltelefoner.

Møbler sto for 2.395 av henvendelsene, mens 2.033 klager dreide seg om hvitevarer. Bekledning og TV-apparater fikk i underkant av 2.000 henvendelser hver.

Til sammenlikning kom det inn hele 10.543 henvendelser på kjøp av bil.

Under kan du se hvilke kategorier som forbrukere henvendte seg om i fjor. Oversikten er dessverre ikke sammenliknbar med tidligere år, siden Forbrukerrådet nylig har gjort endringer på kategoriene.

image: Disse produktene ligger på klagetoppen


Ikke kjøp ny TV uten å lese dette først

Seks av ti henvendelser er klager

Forbrukerrådet gjør det klart at henvendelser ikke nødvendigvis er det samme som klager, selv om de aller fleste henvendelsene dreier seg om nettopp dette.

Øyvind Herseth Kaldestad, Forbrukerrådet Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven
Øyvind Herseth Kaldestad, Forbrukerrådet Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven Vis mer


- Rundt 60 prosent av henvendelsene er klager på produkter eller tjenester, sier informasjonsrådgiver Øyvind Herseth Kaldestad i Forbrukerrådet.

Mange av de andre henvendelsene de mottar i løpet av året dreier seg om generelle råd og tips om produkter, eller spørsmål vedrørende lover og regler.

- Drøyt 40 prosent av henvendelsene er åpne spørsmål om for eksempel hva kundene har krav på, hvilke reklamasjonstider som gjelder og liknende, sier Kaldestad til DinSide.

Hvem skal du klage til?

Har du problemer med produkter du har kjøpt, eller er misfornøyd med hvordan butikker markedsfører produkter og tjenester, kan det hjelpe å si fra.

Det kan du for eksempel gjøre til oss i DinSide, på e-postadressen [email protected]. Da kan det hende vi tar saken i våre hender. I enkelte tilfeller har tips fra dere lesere ført til at bedrifter som har operert på kanten av loven, har skiftet praksis.

Et annet alternativ er å ta kontakt med norske forbrukermyndigheter, for eksempel gjennom å sende en forespørsel til Forbrukerrådet (interesseorganisasjon for å sikre forbrukernes rettigheter) eller Forbrukerombudet (tar hånd om saker tilknyttet markedsføringsloven).

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!