Disse partiene vil øke BSU-grensene

Alle unntatt Arbeiderpartiet og SV vil ha høyere maksbeløp, Venstre vil fjerne den helt.

VIL DOBLE: En rekke av partiene vil doble dagens maksgrense, mens Venstre vil fjerne den helt. Fra venstre: Rikke Sjøberg (H), Christian Tybring-Gjedde (FrP), Gunnhild Sørås (KrF) og Steinar Haugsvær (V).  Foto: Partiene/Ole Petter Baugerød Stokke
VIL DOBLE: En rekke av partiene vil doble dagens maksgrense, mens Venstre vil fjerne den helt. Fra venstre: Rikke Sjøberg (H), Christian Tybring-Gjedde (FrP), Gunnhild Sørås (KrF) og Steinar Haugsvær (V). Foto: Partiene/Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Boligsparing for ungdom (BSU) er nedfelt i skatteloven, med den hensikt å være et virkemiddel for å hjelpe unge nordmenn inn på boligmarkedet. Det eneste som kreves er at du er under 34 år, og at du kun bruker pengene til enten boligkjøp eller nedbetaling av boliglån.

Alt du trenger å vite om BSU-sparing

I dag er reglene slik:

  • Du kan spare inntil 20.000 kroner i året.
  • Du kan bare spare inntil 150.000 kroner totalt. Sparer du maksbeløp hver måned (1.666,66 kroner) tar det dermed bare 7,5 år før BSU-kvoten er fylt opp.
  • Du får et skattefradrag på 20 prosent av sparebeløpet, maks 4.000 kroner i året.
Samtidig ser vi boligpriser som fortsetter å vokse, og strengere krav til hvor mye penger boligkjøpere må ha for hånden når boligen kjøpes. Dette fører til at flere unge sliter med å komme seg inn på boligmarkedet. BSU-grensene har ikke blitt hevet siden 2008, og det var da ti år siden sist. Siden har bankene kommet med egne produkter for å "øke grensene" selv, som DNBs produkt BSU 2.0.

Vi nærmer oss valg, og DinSide har derfor spurt de største politiske partiene om de ønsker å gjøre noe med dagens BSU-ordning.

image: Disse partiene vil øke BSU-grenseneHøyre

Vil øke skattefradraget til 28 prosent, årlig maksbeløp til 25.000 kroner og totalt maksbeløp til 300.000 kroner.

– Høyre vil stimulere til økt sparing til egen bolig gjennom blant annet Boligsparing for ungdom (BSU). Denne ordningen bør forbedres ytterligere gjennom at ungdom får anledning til å sette av et høyere beløp med skattefradrag enn i dag, sier kommunikasjonsrådgiver Rikke Sjøberg i Høyre til DinSide.

image: Disse partiene vil øke BSU-grenseneVenstre

Vil øke skattefradraget til 28 prosent, årlig maksbeløp til 25.000 kroner og fjerne det totale maksbeløpet.

– I realiteten betyr det at en som sparer maksbeløp fra 18 til 34 år vil kunne ha spart 400.000 kroner og fått et skattefradrag på 112.000 kroner, mot maksimalt 150.000 kroner og samlet skattefradrag på 30.000 kroner, sier kommunikasjonssjef Steinar Haugsvær i Venstre til DinSide.

Med dette trikset klarte paret å få leie leilighet i Oslo på et blunk!

image: Disse partiene vil øke BSU-grenseneFrP

Vil øke årlig maksbeløp til 25.000 kroner og totalt maksbeløp til 300.000 kroner.

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde i FrP gir ingen ytterligere kommentarer.

image: Disse partiene vil øke BSU-grenseneSV

Satt i regjering da BSU-ordningen ble justert i 2008.

– Nå vil vi prioritere å styrke Husbankens rammer for å øke boligbygging og hjelpe de vanskeligstilte på boligmarkedet, sier stortingsrepresentant Aksel Hagen i SV til DinSide.

Tåler din økonomi en renteoppgang? Hvis ikke bør du vurdere fastrente allerede nå!

image: Disse partiene vil øke BSU-grenseneArbeiderpartiet

Satt i regjering da BSU-ordningen ble justert i 2008. Vil "se på om dagens ordning i tilstrekkelig grad når unge med lavere inntekter".

– I den aktuelle aldersgruppen, altså personer i alderen 17 til 33 år, er det omlag 26 prosent som benytter BSU-ordningen. Av disse får 42 prosent maksimalt skattefradrag. Det betyr at bare 11 prosent utnytter ordningen fullt ut med gjeldende beløpsgrenser. Når så få utnytter rammene for BSU-ordningene slik de er i dag, kan det være behov for å se på om dagens ordning i tilstrekkelig grad når unge med lavere inntekter, sier informasjonsleder Arne Odden i Arbeiderpartiets stortingsgruppe til DinSide.

image: Disse partiene vil øke BSU-grenseneKrF

Vil øke skattefradraget til 28 prosent, årlig maksbeløp til 25.000 kroner og totalt maksbeløp til 300.000 kroner.

– KrF mener mer må gjøres for å hjelpe unge inn på boligmarkedet. Dette er særlig viktig i lys av regjeringens nylige skjerping av egenkapitalkravet til 15 prosent ved kjøp av bolig, som føre til at flere unge, innvandrere og personer med svak økonomi får enda større problemer med å komme inn på boligmarkedet. Blant annet mener KrF at BSU-ordningen må bedres. Boligprisene er doblet på ti år, uten at beløpsgrensene i BSU har hengt med, og at godt over halvparten av de unge mellom 17 og 34 år mener at de har behov for 300.000 kroner i oppsparte midler for å kjøpe bolig, sier kommunikasjonsrådgiver Gunnhild Sørås i KrF til DinSide.

Slik kan du spare 258.000 på boliglånet

image: Disse partiene vil øke BSU-grenseneSenterpartiet

Satt i regjering da BSU-ordningen ble justert i 2008, men vil øke årlig maksbeløp til 30.000 kroner og totalt maksbeløp til 300.000 kroner.

Kommunikasjonssjef Christina Søgård i Senterpartiet gir ingen ytterligere kommentarer.

Hvem synes du svarer best for seg? Og har dette noe å si før valget? Si din mening under!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!