Disse parene holder sammen

Det er tull at motsetninger tiltrekker hverandre, og lik personlighet er viktigere enn like verdier, sier eksperter.

Forskjellige personligheter fører til mer krangling, selv om paret har noenlunde like verdier. Det melder forskere fra universitetet i Iowa, som sier par med lignende personlighet er de lykkeligste.

Personlighetstrekk - som å være åpen, lett å ha med å gjøre eller organisert - ser ut til å spille en stor rolle i ekteskapet, sier forskerne etter å ha studert 291 nygifte par.

- Folk kan bli tiltrukket av mennesker med like holdninger, verdier og livssyn, og til og med gifte seg med dem. De kvalitetene er enkle å oppdage hos potensielle partnere.

- Personlighetstrekk tar lengre tid å bli kjent med, og de spiller ikke en viktig rolle før forholdet har vart en stund, sier forskerne.

De sier forskjeller i hvordan man takler små daglige utfordringer kan føre til mer ”friksjon og konflikt”.

- Å leve i et forhold krever utstrakt koordinering og problemløsing i dagliglivet, sier forskerne bak studien.

De undersøkte parene hadde vært gift i snitt i fem måneder da undersøkelsen ble gjort, og de hadde gjennomsnittlig vært kjærester i tre og et halvt år.

Deltagerne ble bedt om å vurdere sine egne karaktertrekk, og de ble filmet sammen. Parene som vurderte ekteskapet som svært lykkelig hadde mer like personligheter.

Lignende verdier og moral blant parene ga ingen klare utslag på lykke-skalaen, ifølge studien som er publisert i tidsskriftet American Psychological Association's Journal of Personality and Social Psychology.

Mozon.no, 14.02.2005