Har du tenkt nøye over hva du skal kalle barnet ditt? Foto: Colourbox
Har du tenkt nøye over hva du skal kalle barnet ditt? Foto: ColourboxVis mer

Disse navnene angrer foreldre på

Hva har du kalt barnet ditt?

I 2009 ble det født omkring 61 000 barn i Norge. Etter å ha tenkt nøye over ulike alternativer velger foreldrene det navnet de mener passer best for barnet sitt.

Men hva om dere angrer ettersom tiden går?

I en markedsundersøkelse gjort av One Poll angrer så mange som 1 av 5 briter seg på navnet barnet fikk, skriver Aftonbladet.

Les også: Test: Philips Sonicare for barn

Navnene blir for vanlige

Den vanligste årsaken til at foreldrene angrer på navnet de har gitt barnet sitt er ofte at veldig mange andre heter det samme. I begynnelsen syntes de at det var et navn som var stilig og sjeldent, men etter hvert som barnet blir eldre er navnet blitt ganske vanlig.

- Å velge et navn som du og barnet ditt skal synes er fint for resten av livet er en av de første og viktigste beslutningene du tar for barnet ditt, sier Faye Mingo fra foreldreklubben Bounty til Aftonbladet.

Les også: Gir barna søppelmat i ferien

Foreldre er ikke oppdatert

I undersøkelsen spurte One Poll 3000 briter om hva de syntes om navnet til barna sine, og hele 19 prosent forteller at de synes barnets navn er blitt alt for vanlig. En årsak til dette kan være at foreldre er lite oppdaterte på hvilke navn som er veldig vanlige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Mange foreldre vet forbausende lite om hvilke navn som er vanlige eller mindre vanlige. En mor fortalte meg en gang at de ønsket et uvanlig navn på sin datter, og så viste det seg at det valgte navnet var det mest brukte navnet akkurat det året, sier Margit Harsson til Klikk.no. Hun er førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og jobber med navnegransking .

I den britiske undersøkelsen angret de foreldrene som hadde gitt barna sine følgende navn: Thomas, Jack, Oliver og Daniel.

Av jentenavn var det også enkelte foreldrene angret på, da spesielt Jessica, Olivia, Charlotte og Sophie.

Les også: Dette merket kan være falskt

Påvirket av andre land

Angrer du på navnet du ga barnet ditt? (Avsluttet)
Nei(94%) 3385
Ja(6%) 228
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Når du skal velge navn til barnet ditt gjelder det å tenke seg godt om. Nesten halvparten av de spurte har opplevd at barnet deres dømmes etter navnet. 15 prosent opplevde at navnet ble gjort narr av blant familie og venner.


En femtedel skulle ønske de hadde valgt et navn som er lettere å stave, og åtte prosent ønsket at de hadde valgt et navn som var lettere å uttale. Dette kan kanskje komme av at vi blir mer påvirket av andre kulturer og land.

- Mange foreldre ønsker sjeldne navn på sine barn, det ser ut til å være en økende trend. Vi reiser mye mer enn før, og folk fra ulike kulturer flytter til Norge. Dermed blir vi vant til «annerledes navn», forteller Harsson.

Les også: Nå må de skjerpe seg

Se mot Sverige

Hvis du vil at barnet ditt skal ha et navn som ikke er blant de vanligste, kan det være en idé å se mot Sverige. Listene over de mest populære navnene i Sverige pleier å gjelde i Norge kort tid etter, skriver NRK.

De mest brukt navnene i Norge, 2009 (gjelder alle skrivemåter):

Jentenavn:Guttenavn
1. Emma1. Lucas
2. Linnea2. Emil
3. Nora3. Aleksander
4. Sofie4. Oliver
5. Sara5. Mathias
6. Thea6. Jonas
7. Emilie7. Markus
8. Ida8. William
9. Julie9. sander
10. Ingrid10. Magnus
Kilde: Statistisk sentralbyrå