Disse må du kaste nå

100.000 bokser er solgt i Norge.

LIVSFARLIG LEGEMIDDEL: 7 av 9 varepartier Fortodol inneholdt det farlige stoffet nimesulid, som kjent kan føre til alvorlig leverskade. Foto: Hela Pharma Norge AS
LIVSFARLIG LEGEMIDDEL: 7 av 9 varepartier Fortodol inneholdt det farlige stoffet nimesulid, som kjent kan føre til alvorlig leverskade. Foto: Hela Pharma Norge AS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ny rapport viser at hele 7 av 9 varepartier med Fortodol inneholder ulovlig tilsatt legemiddel, melder Mattilsynet.

I Norge er det solgt cirka 100.000 bokser – anslagsvis 70.000 av disse inneholder det farlige stoffet nimesulid. Importøren Bringwell Norge AS stoppet salget av kosttilskuddet allerede 25. februar i år. Nå viser nye analyser at 7 av 9 varepartier inneholdt mellom 53-64 milligram nimesulid/gram.

Dersom du kjøpte Fortodol før det ble trukket fra markedet, og fortsatt ikke har kvittet deg med det må du gjøre det nå. Les rådene under.

Kosttilskuddet, som markedsføres som mildt smertestillende, er knyttet til alvorlig leversvikt både i Norge, Sverige og Danmark.

To personer har til nå omkommet.

LES OGSÅ: Nettmedisin kan koste deg livet

7 tilfeller i Norge

Nimesulid – et smertestillende, betennelsesdempende legemiddel – er ikke godkjent i verken Norge eller Sverige, og det er kjent at medikamentet øker risikoen for leverskade.

Advarer mot livsfarlige kosttilskudd

Hittil har 7 nordmenn meldt fra om leverbivirkninger som følge av inntak av Fortodol.

Råd til forbrukere

Nimesulid skal ikke kombineres med legemidler som kan påvirke leverfunksjonen, som for eksempel paracetamol og andre ikke-steroide antiinflammatoriske midler (NSAID).

Les mer om legemiddelgruppen NSAID på Wikipedia (ekstern lenke).

Populært legemiddel kan gi slag

Mattilsynet råder forbrukere til å slutte å ta kosttilskuddet umiddelbart. Ved følgende symptomer bør du kontakte lege så snart som mulig:

  • uvanlig tretthet
  • dårlig appetitt
  • gulfarge i hud og øyne
  • smerter i øvre del av magen
  • samtidig kvalme, oppkast eller mørk urin
Ta boksen med Fortodol med til legen. Informer om produktnavn, dose og eventuelle andre legemidler, naturlegemidler og kosttilskudd du har brukt.

Vitamintilskudd gir tidligere død

Les mer på Mattilsynet.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer